Igazságügyi miniszter: A kiskorúak által vagy ellen elkövetett bűncselekmények felderítéséhez szakemberekre van szükség

2024. március 13. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szakosodott ügyészeknek kellene foglalkozniuk a kiskorúak által vagy ellen elkövetett bűncselekményekkel – jelentette ki a legfelsőbb ügyészség tavalyi évi tevékenységi mérlegének szerdai bemutatóján Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy a rendszer már működik Bukarestben,

és az elért kiemelkedő eredmények indokolttá teszik, hogy kiterjesszék az ország egészére.

Az igazságügyi miniszter érzékeny, ugyanakkor aktuális kérdésnek nevezte azokat az eseteket, amikor a bűncselekmény elkövetője vagy áldozata kiskorú.

A kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények visszaszorításának módozatai európai és romániai szinten egyaránt foglalkoztatják a jogalkotókat.

A meghozott törvények sikeres gyakorlatba ültetéséhez azonban ilyen bűncselekmények megoldására specializálódott szakemberekre is szükség van – magyarázta Gorghiu.

Kifejtette, Bukarestben a kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket már ilyen típusú bűncselekmények kinyomozására kiképzett ügyészek és rendőrök végzik, és az eredmények magukért beszélnek: tavaly a fővárosban 80 nyomozati anyagot állítottak össze és három vádalkut kötöttek, ami 60 százalékkal több, mint az előző évben.

Az igazságügyi miniszter rámutatott, a kiskorúaknak nagy szükségük van az állam védelmére, és arra, hogy a nyomozási eljárás során minél kevésbé sérüljenek, illetve, hogy ne váljanak újabb bűncselekmény áldozatává. Ehhez képzett szakemberekre és speciális, kiskorúak kihallgatására alkalmas körülményekre van szükség – nyomatékosította Gorghiu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!