Döntött a bíróság: Németország kiadja Romániának Cătălin Cherecheșt, hogy letöltse börtönbüntetését

2024. március 13. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A müncheni regionális bíróság bírái úgy döntöttek, hogy Cătălin Cherecheșt, Nagybánya volt polgármesterét kiadják Romániának, hogy letöltse 5 éves börtönbüntetését vesztegetés miatt, írja a Szabad Európa Románia.

A volt polgármester a Romániába való átadásáig Németországban marad előzetes letartóztatásban. A kiadatás végrehajtása és megszervezése most a müncheni ügyészség feladata, és hamarosan megtörténik – közölték a német ügyészek az Europa Liberă România-val.

A felsőbb tartományi bíróság szerdán helyt adott a müncheni ügyészség kérésének, amely a kolozsvári fellebbviteli bíróság által 2023. november 24-én kiadott európai elfogatóparancs alapján kérte kiadatását.

Az európai elfogatóparancsot azért adták ki, mert a volt nagybányai polgármester az ítélethozatal előtt elmenekült az országból.

A müncheni bírák nem vették figyelembe a Cătălin Cherecheșre Romániában váró fogva tartás körülményeit – többek között ezt az indokot hozták fel a kiadatást ellenző ügyvédek.

Cătălin Cherecheș ellen 2016 szeptemberében folyamatos vesztegetés miatt emeltek vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei. A vádiratban az ügyészek azzal vádolták, hogy 2013 folyamán, polgármesteri minőségében, feladatai ellátásával összefüggésben különböző pénzösszegeket kért, fogadott el üzletemberektől.

A kolozsvári fellebbviteli bíróság 2023. november 24-én öt év börtönbüntetésre ítélte vesztegetés miatt. Emellett öt évre eltiltották a polgármesteri tisztség betöltésétől és a választásoktól.

Cătălina Cherecheșnek még az ítélethirdetés előtt sikerült elmenekülnie az országból. Néhány órával az ítélethirdetése után Cătălin Cherecheșt először nemzeti, majd európai elfogatóparancs alá helyezték. A bírák európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A németországi Ausburg vasútállomáson fogták el 2023. november 28-án.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!