Iohannis hamarosan tisztázhatja, hogy vállal-e tisztséget a NATO-ban

2024. március 12. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs szándékában lerövidíteni az államfői mandátumát, jelentette be kedd délelőtt Klaus Iohannis román államfő.

Miután az államelnöki hivatal közölte, hogy Iohannis a NATO-val kapcsolatos bejelentést tesz kedd délután, az államfőt Jakov Milatović montenegrói elnökkel közös sajtótájékoztatóján arról kérdezték, készül-e idő előtt távozni a posztjáról, hogy vezető tisztséget töltsön be az EU-ban vagy a NATO-ban.

A Bloomberg februárban írt arról, hogy Románia értesítette a többi NATO-tagot, hogy elnökét kívánja jelölni a védelmi szövetség főtitkári tisztségére. Klaus Iohannis jelölése megnehezíti a többi szövetséges azon törekvését, hogy a hónapok óta favoritnak számító Mark Rutte lemondott holland miniszterelnök szerezze meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetését.

A G4Media kérdésére az elnöki hivatal korábban annyit válaszolt, hogy „pletykákat nem kommentálnak”.

Iohannis korábban az európai parlamenti választásokról szólva azt mondta, hogy „elfogadhatatlan lenne, ha egyetlen pozíciót sem töltene be olyan személy, aki az új tagállamokból, azaz keletről származik”.

Iohannis: Románia nem küld katonákat Ukrajnába

A Jakov Milatović montenegrói elnökkel közös keddi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis azt is kijelentette, hogy Románia nem küld katonákat Ukrajnába, írta az Agerpres.

Románia a továbbiakban is sokféleképpen támogatja Ukrajnát, de katonákat nem fog küldeni, mert Ukrajna nem NATO szövetségese – szögezte le az államfő.

Iohannis megjegyezte azt is, hogy „ha egy állam és Ukrajna között bármilyen kérdésben kétoldalú megállapodás születik”, azokat be lehet tartani.

„Már sokszor elmondtam, és örömmel jelentem ki újra: Románia kiáll Ukrajna és az ukránok mellett, és a támogatásunk addig tart, amíg szükség van rá” – mondta Iohannis.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!