A kormány épülete előtt tüntetnek az egészségügyi alkalmazottak

2024. március 11. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány épülete előtt tüntetnek hétfőn az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség tagjai, „valós” béremelést követelve – írja az Agerpres.

A megmozdulás résztvevői kék és sárga zászlókat lengetnek, vuvuzelákkal vannak felszerelkezve, és „Elegünk van a hazugságokból!”, „Csak együtt sikerülhet!” feliratú táblákat tartanak a magasba.

A tüntetők a Győzelem (Victoriei) téren gyülekeztek, majd innen előbb az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium székhelye elé vonultak, ahonnan a parlament épülete elé mentek át.

A szakszervezeti szövetség alelnöke, Gabriel Predică elmondta, nem mondtak le a több mint egy hónappal ezelőtt bejelentett tüntetésről, mert a kormánynak a béremelésekről szóló múlt heti sürgősségi rendelete elmarad az egészségügyi dolgozók várakozásaitól. Mint magyarázta, mivel a jogszabályban előírt 20 százalékos pluszt az alapbérből számolják ki, a pótlékokat is magában foglaló fizetéshez viszonyítva alig 13,9 százalékkal fognak emelkedni a béreik, ami még az inflációt sem fedezi.

A szakszervezet illetékesei a hétvégén összeülnek, hogy döntsenek az általános sztrájk kirobbantásáról – mondta még Gabriel Predică.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter közben Marosvásárhelyen tartózkodott, ahol megkezdődött a súlyos égési sérülteket ellátó marosvásárhelyi kórház építése. A miniszter Marosvásárhelyen a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium nyitott a párbeszédre, és reméli, hogy a szövetség részéről megvan a jóhiszeműség. Hozzátette, az Egészségügyi Minisztérium munkatársai szívesen meghallgatják ezeket a sérelmeket, és lehetőség szerint megoldják azokat.

A miniszter szerint a múltheti rendelettel jelentősen megemelték az egészségügyi személyzet jövedelmét, különösen azokon a területeken, ahol jelentős eltérések voltak, így az asszisztensek, az egészségügyi műszaki személyzete, a kisegítő személyzet esetében. Rafila úgy gondolja, hogy sikerül majd megegyezni a szakszervezetekkel.

Kiemelte továbbá, hogy a szakszervezet egyik követelése az egységes bértörvényre vonatkozik, amely azonban nem csupán az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, és túlmutat az egészségügyi minisztérium hatáskörén. A miniszter kijelentette, eddig is tárgyalt, és ezután is tárgyalni fog a két nagy szakszervezeti tömbbel, és szerinte megállapodásra lehet jutni velük, de ehhez mindkét fél részéről jóhiszeműségre van szükség.

A miniszter a múlt héten azt állította, „nem hiszi”, hogy az államnak lehetősége van ennél nagyobb fizetésemelésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!