Márciustól nő az egészségügyi és a szociális dolgozók bére

2024. március 8. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két szakaszban, márciusban és júniusban nő az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók alapfizetése. Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány, írta az Agerpres.

Esti sajtótájékoztatóján Mihai Constantin kormányszóvivő elmondta, hogy a béremelés több mint 235 000 egészségügyi alkalmazottat és az állami szociális intézmények mintegy 46 000 fős személyzetét érinti.

Az intézkedés becslések szerint 2,3 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést.

A szóvivő közlése szerint a sürgősségi rendelet előírja azt is, hogy a mentőszolgálatoknál és az állami kórházak sürgősségi osztályainál részmunkaidőben ügyeletet ellátó általános orvosok havi egy ügyeletért 350 lejes, havi két ügyeletért 700 lejes juttatásban részesülnek.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtök este közölte, hogy a sürgősségi kormányrendelet értelmében az egészségügyi asszisztensek fizetése 30 százalékkal, az orvosoké 8 százalékkal nő, szintén két szakaszban.

A tárcavezető az Antena 3 műsorában azt nyilatkozta, az év eleji 5 százalékos fizetésemeléssel együtt az egészségügyi asszisztensek bére 35 százalékkal nő, ami már „számottevő”. Az egészségügyben dolgozó műszaki, adminisztratív és gazdasági személyzet (TESA) 20 százalékos, a kisegítő személyzet 25 százalékos, az orvosok 8 százalékos fizetésemelésre számíthatnak.

Rafila azt mondta, az intézkedés a kormány és a minisztérium jóindulatát és arra irányuló szándékát bizonyítja, hogy javítsanak az egészségügyben dolgozók anyagi helyzetén. Kijelentette ugyanakkor, „nem hiszi”, hogy az államnak lehetősége van ennél nagyobb fizetésemelésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!