Az EP- és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről döntött a kormány

2024. március 8. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a kormány pénteki ülésén az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet – közölte az ülést követően a kormányszóvivő.

Mihai Constantin elmondta, a jogszabály szerint mindkét választást június 9-én tartják. A választási időszak március 12-én kezdődik, és a választási eredmények Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított harmadik napon ér véget.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă rámutatott, az AEP, a belügyminisztérium és a külügyi tárca közösen dolgozta ki a sürgősségi rendeletet.

Greblă elmondta, az időközben adódott „technikai változások” miatt akkor is szükség lett volna az EP-választások megszervezését módosító jogszabályra, ha nem vonták volna össze a két típusú választást. Az egyik legfontosabb változás az, hogy a külföldi szavazókörökben nem lesznek kézírással vezetett pótlisták, a választási részvételt monitorozó informatikai rendszert fogják használni – közölte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!