Schengeni tagság és EB-elnöki tisztség is fontos témája lesz az Európai Néppárt romániai kongresszusának

2024. március 6. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán kezdődik az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa a Romexpón, amelyen több mint 40 ország több mint 2000 küldöttje vesz részt. A résztvevők többsége már megérkezett Romániába, írja a News.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által rendezett kongresszussal párhuzamosan Klaus Iohannis államelnök és Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán több találkozót is tervez Bukarestben a vezetőkkel.

Marcel Ciolacu miniszterelnök már szerda reggel a kormánypalotában fogadta Ursula von der Leyen EB-elnököt.

A kormányfő Facebook-bejegyzésben számolt be a találkozóról. Azt írta, Ursula von der Leyennel Románia európai prioritásairól, az ország teljes jogú schengeni tagságáról és az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetéséről tárgyaltak. „Beszéltünk továbbá az Oroszország jelentette fenyegetésekről, a szélsőségesség veszélyéről, valamint a stabilitás szükségességéről Romániában és az Európai Unióban egyaránt” – tette hozzá.

Az EB elnöke szintén az Európai Néppárt szerdán és csütörtökön tartandó kongresszusára érkezett Bukarestbe. Ursula von der Leyen az EPP egyetlen listavezető jelöltje, a kongresszuson az újabb EB-elnöki tisztségre való jelöléséről is döntenek.

Az Európai Bizottság elnöki tisztségére pályázó néppárti jelölt megválasztására csütörtökön 10 órától lesz esedékes.

Ugyanakkor az Európai Néppárt Romániában dönt az európai parlamenti választások stratégiájáról, meghatározza az Európai Néppárt kiáltványa is.

Az Európai Néppárt kongresszusán több mint 40 országból több mint 2000 küldött vesz részt, köztük az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament elnöke, állam- és kormányfők, néppárti pártelnökök és európai biztosok az Európai Néppárt politikai családjából.

Siegfried Mureșan EP-képviselő hétfőn jelentette be, hogy 11 uniós állam- és kormányfő Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel együtt megerősítette részvételét az Európai Néppárt március 6-7-i bukaresti kongresszusán.

Az eseményen jelen lesz többek között Karl Nehammer osztrák kancellár, aki ellenezte Románia schengeni övezethez való csatlakozását, valamint Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnöke.

A szerdai hivatalos programban szerepel az Európai Parlament néppárti frakciójának ülése és az Európai Néppárt kongresszusának első plenáris ülése.

Nocilae Ciucă PNL-elnök a szenátusban találkozik Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével, a Romexpón pedig Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

13.30-kor Nicolae Ciucă PNL-elnök és Manfred Weber néppárti elnök közös sajtótájékoztatóval nyitja meg a kongresszust.

Az elnök és a miniszterelnök Bukarestben találkozik a vezetőkkel

Klaus Iohannis államfőnek szerdán az utóbbi idők egyik legsűrűbb napirendje lesz. Óránként 10.00 és 18.45 között Bukarestben találkozik politikai vezetőkkel, köztük Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel, valamint Luxemburg, Litvánia, Írország, Horvátország és Szerbia miniszterelnökeivel.

Marcel Ciolacu miniszterelnök találkozik Írország miniszterelnökével és az Európai Parlament elnökével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!