Az AUR panaszt tett a Versenytanácsnál a PSD és a PNL ellen, amelyek szerinte monopóliumra törnek

2024. március 6. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Versenytanácshoz fordult a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) a választási ütemtervvel kapcsolatos döntései miatt, írja az Agerpres.

Keddi közleményükben az AUR képviselői felróják, hogy a két nagy párt monopóliumra tör Romániában. „Úgy döntöttek, hogy közösen indulnak a választásokon, és hogy a monopolhelyzet szavatolt legyen, előre hozták az elnökválasztást, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat pedig összevonták, bár az alkotmánybíróság több ízben is kimondta, hogy ezek az eljárások alkotmányellenesek” – fogalmaztak. Hozzátették, a két pártelnök, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă így akarja megszüntetni a versenyhelyzetet, a kisebb pártoknak és a független jelölteknek ugyanis nem lesz elég idejük a támogató aláírások és a kampányhoz szükséges pénz összegyűjtésére.

Az AUR szerint Ciolacu és Ciucă visszaélnek piacvezető pozíciójukkal, és a tisztességes verseny szabályainak megsértésével „a hatalom koncentrálódását” akarják elérni, ami miatt sérül a szabad piaci verseny. „A felsorolt tettek kivizsgálása az 1991/11-es és az 1996/21-es törvény értelmében a Versenytanács hatáskörébe tartozik” – indokolták kezdeményezésüket az AUR képviselői.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!