Megszavazták az RMDSZ javaslatát, hogy szeptemberben tarthassák az államfőválasztást

2024. március 5. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház az államelnök-választás időpontját módosító törvénytervezetet – írja az Agerpres. Eredetileg az RMDSZ által benyújtott jogszabályjavaslat 183 támogató és 84 elutasító szavazatot kapott, egy képviselő tartózkodott.

A tervezet a 2004/370-es elnökválasztási törvényt módosítja. Előírásai szerint a választásokat vasárnap tartják, legtöbb három hónappal az államfő mandátumának lejárta előtt. A szavazás időpontja előtt legkevesebb 75 nappal a kormány egy határozatban kitűzi a választások dátumát.

A plénumban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu javasolta a tervezet visszaküldését a szakbizottságokhoz, többek között arra hivatkozva, hogy egy ilyen jelentőségű jogszabályt alaposabban meg kellene vitatni. Javaslatát elutasították.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Georgel Badiu azzal vádolta a kormánypártokat, hogy a saját politikai érdekeiket követve a törvénymódosítással „játék közben megváltoztatják a szabályokat”, és erre eszközként használják fel a parlamentet és a kormányt.

Ludovic Orban képviselő felszólalásában demokráciadeficitet és polgárokkal szembeni tiszteletlenséget emlegetett, és felszólította a liberálisokat, hogy ne szavazzák meg a tervezetet. A politikus a jogszabályjavaslatot beterjesztő RMDSZ-t azzal vádolta, hogy „összejátszik a kormánypártokkal”.

A keddi szavazás után a tervezet az elnöki hivatalhoz kerül kihirdetésre.

Azok után, hogy nemrégiben a PNL és a PSD megállapodott a közös választási stratégiában, nem meglepő, hogy elfogadták a javaslatot. A megállapodás szerint ugyanis az elnökválasztást szeptemberben fogják tartani. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, módosítani kell az államelnök-választásról szóló törvényt, amire az RMDSZ még korábban tett javaslatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!