Az Európai Ügyészség 215 csalási ügyet vizsgál Romániában, a teljes kár 1,8 milliárd euró

2024. március 4. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU-s pénzek lehívása körüli csalások miatt többszáz ügyben vizsgálódik Romániában a Laura Codruța Kövesi által vezetett Európai Ügyészség (EPPO). A G4Media által ismertetett jelentés szerint csak 2023-ban 215, európai pénzekkel kapcsolatos csalással kapcsolatos ügy kivizsgálását indították el, a becsült összkár 1,87 milliárd euró. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Románia a helyreállítási terv alapján mint 30 milliárd eurót tud lehívni, akkor kiderül, hogy az okozott kár ennek az összegnek szinte a 20 százaléka.

Az EPPO-nak összesen 260 aktív nyomozása van Romániában, a teljes kár közel 2 milliárd euró.

Romániában már 29 személy ellen emeltek vádat EPPO-ügyekben, 7 esetben pedig egyszerűsített eljárást jegyeztek be, amelyben a vádlottak bűnösnek vallották magukat.

Az európai ügyészek 331 beadványt kaptak a nemzeti ügyészségektől, 20-at magánszemélyektől/cégektől, 15-öt különböző európai intézményektől, egy beadvány pedig hivatalból érkezett.

Az EPPO már 7 jogerős ítéletet jegyzett Romániában, és egyetlen felmentő ítéletet sem.

A legtöbb ügy a regionális fejlesztési alapokkal kapcsolatos csalásokra vonatkozik, ezt követi a mezőgazdasági projektekkel és a nemzeti fejlesztési programokkal kapcsolatos csalás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!