Tánczos Barna szenátor bemutatta Székelyföldet Marcel Ciolacu miniszterelnöknek

2024. február 25. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna szenátor szombaton Madéfalván meg/bemutatta Székelyföldet Marcel Ciolacu miniszterelnöknek – számol be a politikus a Facebook oldalán.

A szenátor elmondása szerint Marcel Ciolacu pénteki, marosvásárhelyi nyilatkozata után hívta meg Marcel Ciolacut Madéfalvára, Siculicidium emlékműhöz – ahol a székelyek 1764-ben elveszítették az autonómiájukat.

Tánczos elmondása szerint arról beszélt a miniszterelnökkel, hogy Székelyföld létezett, létezik és létezni is fog. A szenátor megjegyzi, bár Ciolacu szerint soha többé nem lesz autonómiája a székelyeknek, ő a maga részéről inkább úgy látja, hogy 2024-ben, egy választási évben inkább nem érdemes erről vitatkozni, mert azzal csak az AUR-nak és Diana Șoșoacă pártjának segítenének. Tánczos két könyvet is adott miniszterelnöknek, amelyek azt bizonyítják, Székelyföld létezett.

Bár bejegyzésében Tánczos Barna úgy fogalmazott, hogy „egy toleranciáról szóló beszédben egy félresikerült mondattal” jelentette ki, hogy Székelyföld soha nem fog létezni. A miniszterelnök szombat délelőtt Maroshévízen ostobaságnak nevezte az autonómiát, kijelentve, hogy soha nem volt és nem is lesz. Ciolacu ezután találkozhatott Tánczos Barnával, mert Kovászna megyében már ezt mondta:

„Székelyföldnek soha, de soha nem lesz autonómiája! Elmagyarázom, hogy miért. Először is, amikor volt autonómiájuk, nem mi, románok adtuk meg nekik. Mi több, nem is mi, románok vettük el tőlük”

– jelentette ki Ciolacu az Agerpres összefoglalója szerint.

Tánczos Barnán kívül más RMDSZ-es politikusok is reagáltak a miniszterelnök kijelentéseire. Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke előbb Tánczos videója alatt jelezte, hogy egyetért vele, majd nem sokkal a hírünk megjelenése után a Facebookon is posztolt erről. Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke pedig közösségi oldalán egy Marcel Ciolacu idézettel jelezte, hogy nem feltétlen ért egyet vele. „A politikában soha nem mondd, hogy soha” – idézte a miniszterelnök tavaly szeptemberi szavait Horváth.

Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője pedig TikTokon kommentálta a miniszterelnök kijelentéseit. Csoma Botond Tánczos Barnához hasonlóan leszögezte: a Székelyföld létezett, létezik, és létezni fog. „Ugyanakkor idézhetem Ioan Ratiut, a nagy memorandistát, aki a kolozsvári memorandisták pere során azt mondta: egy nép létezését nem vitatják, hanem kinyilatkoztatják” – üzente román nyelvű reakciójában Csoma Botond.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!