Megduplázódott a hajóforgalom a háború kitörése óta a Duna torkolati szakaszán

2024. február 22. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna Chilia-ágán és a Sulina-csatornán áthaladó hajók száma tavaly több mint kétszer nagyobb volt, mint az ukrajnai háború kitörése előtti évben, ennek ellenére nem nőtt jelentősen a hajóbalesetek száma – közölte az Agerpres megkeresésére a Román Hajózási Hatóság (ANR).

A tájékoztatás szerint a Sulina tengeri csatornán és az ukrán-román határon levő Chilia-ágon 2021-ben 2003 hajó haladt át, 2022-ben számuk 3815-re nőtt, 2023-ban pedig elérte a 4523-at.

Az ANR adatai szerint 2021-ben a folyam Chilia, Tulcea és Sulina ágán 13 hajóbaleset történt, 2022-ben a Sulinán és a Chilián 18, míg tavaly 14.

Az ANR vezetősége szerint a balesetek arányának csökkenése az alsó-dunai hajózási igazgatóság biztonsági intézkedéseinek, úszó jelzések, bóják elhelyezésének köszönhető.

A hatóság arról is tájékoztatott, hogy az említett dunai ágakon utóbbi két évben bekövetkezett hajóbalesetek csak anyagi károkkal, a hajózási útvonal ideiglenes elakadásával vagy környezetszennyezéssel jártak, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A Sulina-csatornán vagy a Chilia-ágon történt hajóbalesetek egyike sem volt összefüggésben a régióban dúló háborúval – szögezte le az ANR.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!