Megállapodott a PSD és a PNL a közös választási stratégiáról

2024. február 21. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodott a PSD és a PNL a közös választási stratégiáról, már csak jóvá kell hagyják a pártok vezetői a szerdai ülésükön – jelentette be Rareș Bogdan (PNL) és Mihai Tudose (PSD) szerda délelőtt. A két párt vezetősége szerdán 16 órától fog ülésezni, a végső döntést pedig 19 órakor jelentik be a vezetők.

„Egy szociológiai kutatást vártunk arról, hogy mit akarnak a románok. Tegnap este ez megérkezett. A románok több mint 60 százaléka szeretné a választások összevonást, és egy még nagyobb többség pedig a kormányzás folytonosságát és koherenciáját” – jelentette ki Mihai Tudose. Hozzátette, azok után, ami az elmúlt években történt az országban, az emberek belefáradtak „a hirtelen változásokba, a kormányváltásokba, a bel- és külpolitikai változásokba”. „Ugyanakkor figyelembe kell vennünk azt is, hogy mi történik Európában, a fontos partnerországokban, tekintettel kell lennünk az Európai Parlament és az Európai Bizottság politikai konstrukcióira is” – fogalmazott.

A nemzeti liberális párti Rareş Bogdan elmondta, „komoly és mélyreható” tárgyalást folytattak, és abban állapodtak meg, hogy mindkét alakulat megvitatja a tervet a vezető testületben. A két politikus nem kívánt további részletekbe bocsátkozni ezzel kapcsolatban, azt mondták, előbb párttársaikkal kell egyeztetniük.

Az Agerpres pártforrásokra hivatkozva azt írja, hogy az államfővel egyeztetnek a Cotroceni-palotában a koalíciós pártok elnökei. Szerdán 13 órától a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésezik a Cotroceni-palotában, akkor tarthatják meg az elnöki egyeztetést is a pártvezetőkkel.

A választások összevonása, és a PNL és PSD közös kormányzása régre visszanyúló téma. Már január végén azt rebesgették, hogy megegyezett a koalíció a helyhatósági és az EP-választások összevonásáról, de aztán átfogóbb stratégiát szeretett volna a kormányzó két párt, például közös elnökjelölt indítását, közös EP-listát és a tisztségek elosztását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!