Kolozsvár egykori városfalának részletére bukkantak a Caragiale park felújítása során

2024. február 21. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár középkori városfalának egy részlete bukkant elő a Caragiale park felújítása során – tájékoztat a Szabadság napilap. A felújítás régészeti felügyeletét vezető George Cupcea tájékoztatása alapján a lap azt írja, hogy az egykori északi városfal egy részlete került napvilágra.

Az egykori városfal részletét a Műszaki Egyetem épületének oldala mellett nyitott kisebb szelvényben tárták fel. Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum (MNIT) munkatársa szerint egy hosszabb, észak-déli irányú kutatási szelvényt is nyitnak majd a parkon keresztül. A Szabadság azt írja, hogy a tavaly októberben elkezdett felújítási projekt keretében zajló régészeti kutatás befejezése után a felszínen is jelezni fogják a várfal vonalat.

Kolozsvár központjában közelmúltban zajló felújítások során az egykori középkori városfal több részlete is előkerült. Például az egykori Híd (Regele Ferdinand) utca felújítását megelőző feltárások során 2019-ben a város egyik, északi kaputornyának az alapjait tárták fel. A Román Posta kolozsvári székháza előtti utca szakaszon azóta jelölték is, hogy hol állt a város egykori bejárata.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!