Botrány az SOS pártban és a Șoșoacă családban: Silvestru Șoșoacăt felesége menesztette az első alelnöki tisztségből

2024. február 19. – 07:51

Másolás

Vágólapra másolva

Diana Șoșoacă, az SOS Románia szélsőjobboldali párt vezetője bejelentette, hogy felfüggesztette férjét, Dumitru Silvestru Șoșoacăt a szervezet első alelnöki tisztségéből. Azt mondja, hogy bár a férfi fel van háborodva a döntés miatt, továbbra is egy család maradnak, azért teszi ezt, hogy megmentse őt a titkosszolgálatok üldözésétől. “Hogy megmentsem egy ember lelkét és életét, hogy kiszabadítsam az őt körülvevő szolgálatok karmai közül, fel kellett függesztenem őt az első alelnöki pozícióból, hogy az aláírása ne jelentsen semmit. Azt sugallták nekem, sőt megfenyegettek, megzsaroltak, hogy be kell tartanom bizonyos szabályokat, és megkérdeztem, hogy miért vagyok érdekes. Azt mondták, hogy nekem van a legnagyobb esélyem arra, hogy Románia elnöke legyek” – részletezte egy iași-i rendezvényen döntésének hátterét a pártelnök.

Șoșoacă szerint pénzt, paripát, fegyvert kínáltak neki a közelgő választásokra azzal a feltétellel, hogy az általuk diktált feltételeket betartja. Ezt viszont ő teljes mértékben megtagadta. Azért gyakorol rá nyomást a román hírszerző szolgálat, mondja a szenátor, mert felmérték, hogy nagy valószínűséggel ő lesz a következő államelnök. És mivel ő nem akarta, hogy férjén keresztül zsarolhatóvá váljon, eldöntötte, megfosztja élettársát a párton belül betöltött tisztségétől. "Csak azért, mert Silviu már nem elnök, még nem jelenti azt, hogy már nem a férjem. Ez nem jelenti azt, hogy nincs családunk. Hogy haragszik rám, igen, ez normális, én is haragudnék. De ez volt az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a fenyegetéstől" – mondta Diana Șoșoacă a pénteken Iașiban szervezett találkozón.

Dumitru-Silvestru Șoșoacă, Diana Șoșoacă szenátor férje közleményben reagált arra, hogy feleségét felfüggesztették az SOS párt első alelnöki tisztségéből. Elmondása szerint a sajtóból értesült erről a "törvénytelen" döntésről, és szeretné hangsúlyozni, hogy az SOS Románia projekt az ő ötlete volt, és ő a "párt fő szervezője" is. Dumitru-Silvestru Șoșoacă a sajtóközleményben azt is írja, hogy a döntés "érthetetlen", és "nem tudjuk elfogadni a szenátornak, azaz feleségének "a párt tagjaival és vezetőivel szemben elkövetett visszaéléseit". "Vállalom, hogy SOS asszony visszaéléseivel szemben a párt minden tagja számára az alapszabályzat tiszteletben tartásának garanciája leszek" – áll a közlemény végén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!