Román külügy: Navalnij haláláért Putyin felelős

2024. február 19. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Románia támogatja egy Oroszország elleni újabb uniós szankciócsomag elfogadását – jelentette vasárnap, a müncheni biztonsági konferencia után az Agerpresnek Luminiţa Odobescu.

A külügyminiszter elmondta, hogy hétfői brüsszeli ülésén a Külügyek Tanácsa állást fog foglalni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében.

Kijelentette, hogy Navalnij halálhíre Münchenben indulatokat váltott ki. „Megerősítette azt, amit eddig is tudtunk: mire képes Oroszország, Putyin, nemcsak Ukrajnában, hanem sajnos Oroszországban is” – fogalmazott Odobescu.

Ezzel összefüggésben a külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy az EU ne csak szolidaritást mutasson, hanem folytassa az Oroszország elleni szankciókat is. Közölte, hogy Románia támogatja egy Oroszország elleni újabb uniós szankciócsomag elfogadását, amelynek kidolgozása folyamatban van.

Odobescu hangsúlyozta, hogy jelenleg a tagállamok a szankciórendszer megerősítésére összpontosítanak. „Meglátjuk, miként tudjuk megakadályozni azt, hogy bizonyos államok tudják kijátszani ezeket” – tette hozzá a miniszter.

Alekszej Navalnij haláláért az orosz elnök a felelős

Alekszej Navalnij felesége is részt vesz az Európai Unió külügyi tanácsának hétfői ülésén – írta az X-en Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

„Hétfőn Julija Navalnaját is fogadjuk az EU külügyi tanácsán. Az uniós miniszterek támogatják a szabadságért küzdő oroszokat, és tisztelegnek Navalnij emléke előtt – közölte.”

Julija Navalnaja, aki két éve nem látta férjét, azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt „személyesen felelősnek” tartja a férfi haláláért, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy egyesüljön „ennek a szörnyű rezsimnek” a legyőzése érdekében.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint Julija Navalnaja nyilatkozatai „segítenek minden európainak jobban megérteni, hogy milyen erőszakos rendszerrel kell szembenéznünk Ukrajnában”.

A Nyugat egyöntetűen Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek a börtönben, 47 évesen elhunyt Alekszej Navalnij haláláért.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: „Az Európai Unió az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij tragikus haláláért. Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt. Ideáljaiért a végső áldozatot hozta”.
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint az orosz elnök „semmitől sem fél jobban, mint a saját népének ellenvéleményétől. Navalnij halála komor emlékeztető arra, hogy mit képvisel Putyin és rendszere”.

Az Európai Parlement elnöke, Roberta Metsola úgy kommentálta az orosz ellenzéki politikus halálhírét, hogy „a világ egy olyan harcost veszített el, akinek bátorságára nemzedékeken át fognak emlékezni. A demokráciáért folytatott küzdelme tovább él”.

A NATO főtitkára, a norvég Jens Stoltenberg kijelentette: a moszkvai rezsimnek nagyon komoly kérdésekre kell válaszolnia az ellenzéki politikus halála kapcsán. Joe Biden amerikai elnök pedig azt mondta: Putyin komoly következményekkel számolhat.

A külügyminiszterek Ukrajna katonai támogatásáról is beszélni fognak, illetve arról, hogy mi tartozzon bele az EU 13. szankciós csomagjába. A találkozóra kiélezett helyzetben kerül sor: az Egyesült Államok éppen vitatja az Ukrajnának nyújtott további segélyeket, és Európában sokan egyre jobban aggódnak azért, hogy Donald Trump visszatér elnöki pozíciójába. Az EU-n belül Németország blokkolja a katonai alap újratöltését, mondván, az ország aránytalanul járul hozzá a többi tagállamhoz képest.

Navalnij halálának körülményeit egyelőre homály fedi. Az orosz hatóságok közlése szerint a 48. éves aktivista börtönséta közben rosszul tett, majd a cellájába visszatérve elájult és életét vesztette. A tájékoztatás értelmében haladéktalanul mentőt hívtak hozzá, de az újraélesztési kísérletek nem jártak sikerrel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!