Libertatea: 2600 szökevény bűnözőt tartanak nyilván, közülük 36-ot szexuális bűncselekmények miatt ítéltek el

2024. február 19. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Libertatea hírportál közzétett egy top 10-es listát a legkeresettebb szexuális bűnözőkről, akiknek rács mögött kellene lenniük, de eddig valahogy megúszták a börtönt. Néhányukról köztudott, hogy hol vannak, és a nemzetközi igazságszolgáltatási procedúrák bürokráciája miatt késik a romániai hatóságoknak való kiadatásuk, míg mások tartózkodási helye ismeretlen a román nyomozó hatóságok előtt.

A lap szerint a tavaly a román állam több mint 2 millió eurót költött arra, hogy a börtönből megszökött bűnözőket visszahozza. Alina Gorghiu miniszter hangsúlyozza, hogy ezt a pénzt 735 személy hazaszállítására költötték, ami azt jelenti, hogy egy szökevény bűnöző hazahozatala átlagosan 2700 eurójába kerül az államnak. Az igazságügyi minisztérium ezt a pénzt lehetőség szerint az elítéltektől szedi be.

Összesen 47 áldozatot hagyott hátra az a 36 szexuális bűnöző, akit még mindig keres a rendőrség. Őket nemi erőszak, kiskorú kárára elkövetett szexuális bűncselekmény vagy szexuális erőszak miatt ítélték el. Az áldozatok közül sokan gyerekek.

Az első történet, amely a Libertatea által összesített listán szerepel az otthonról elszökött 12 éves Ioana esete, amely 2006-ban történt. Miután összeveszett a szüleivel, a lány elment otthonról, hogy a nagyszüleihez utazzon Vâlceába. Egy autóstoppal ment a buszpályaudvarra, és felszállt az Ilie Valug által vezetett buszra. A 36 éves, házas, kétgyermekes családapa megígérte Ioanának, hogy elviszi a nagyszülei falujába, éjfél körül érkeztek meg a Râmnicu Vâlcea-i buszmegállóba. Valug leparkolta a buszt a garázsban, majd beültette Ioanát a kocsijába, és elvitte egy városi szállodába, ahol szobát bérelt. Itt megverte a lányt, cigarettával megégette és megerőszakolta. Másnap a férfi visszatért a munkahelyére, Ioanát az autójában hagyta, ahonnan a lánynak sikerült elmenekülnie. Nagyszebenbe autóstoppal érkezett, és egy katonai egység közelében szállt ki. A tanúk vallomása szerint „az egység kerítésének támaszkodott, sírt, és a kezét a hasához szorította, azt mondta, hogy fájdalmai vannak”. Ioana elmondta nekik, hogy min ment keresztül, és miután hazaért, a szülei kórházba vitték, és hívták a rendőrséget. Két nappal később Valugot letartóztatták. A nyomozás során azt állította, hogy Ioana 15 évesnek nézett ki, és hogy a lány önként, fizetség ellenében szexelt vele. 2008-ban mondták ki az alapfokú ítéletet, azonban Valug fellebbezett. mire a 15 éves fogságról szóló jogerős ítélet megszületett a férfit már sehol nem találták, azóta sem ismerik tartózkodási helyét.

A Libertatea által a bűncselekmények listájával együtt közzétett listán szerepel Alexandru Csorba, Alin Kolozsi és Claudiu Czuli, akik 2020-ban egy Kolozs megyei mezőn megerőszakoltak egy 15 éves lányt. 2020. június 30-án este a lány a városban találkozott a három férfival, és beszállt az autójukba. Alin Kolozsi „egy pszichoaktív hatású tablettát (valószínűleg kábítószert) adott neki, amiről azt mondták a lánynak, hogy fájdalomcsillapító” – jegyzik meg az ügyészek a vádiratban. „Egy idő után nagyon szédültem” – nyilatkozta az áldozat a vizsgálat során. A három férfi a város szélére vitte a lányt egy üres telekre, kirángatták a kocsiból, megverték és megerőszakolták. A szexuális erőszak csaknem két órán át tartott. A lány feljelentést tett a rendőrségen, a három erőszaktevőt pedig azonnal letartóztatták és előzetes letartóztatásba helyezték.

Tíz nappal később azonban a bíró házi őrizetbe helyezte Csorbát és Kolozsit, így csak Czuli maradt rács mögött, mivel az ő esetében kábítószer-kereskedelmet is megállapítottak. 2022 decemberében született jogerős ítélet az ügyben: Kolozsit öt és fél év börtönre ítélték, Csorba és Czuli 5-5 évet kapott. Csorbának azonban sikerült megszöknie a hatóságok elől, mielőtt börtönbe vitték volna. Azóta is keresik őt, de sikertelenül.

Daniel Ottót társával együtt pedofília, kábítószer-kereskedelem és kiskorúakkal való szexvideók készítése miatt ítélték el. 2015 és 2017 között előzetes letartóztatásban volt, majd házi őrizetbe helyezték őket, 2018 januárjában pedig a Fővárosi Törvényszék bírósági felügyeletre enyhítette a korlátozást. Egy hónappal később a két gyanúsított engedélyt kért, hogy külföldre utazhasson, hogy meglátogathasson egy orvost és részt vehessenek egy barátjuk esküvőjén, és a bíró ezt engedélyezte. Távollétében a bíróság Daniel Ottót hat és fél év börtönbüntetésre, társát pedig hat év tíz hónapra ítélte. A hatóságok azóta sem tudták felkutatni őket.

Békési János egy Érmihályfalváról származó szexuális bűnöző, akit másokkal együtt azért ítéltek el, mert 2018-ban a kisváros zsidó temetőjében többször nemi kapcsolatot létesített egy akkor 14 éves lány kárára. Az akkor 26 éves Békési a legidősebb volt azok közül, akik szexuálisan kihasználták a lányt. Kovács Róbert 23, Ursu Csaba 21, Ökrös Szabolcs 20, Szűcs János 19, Botyán Attila 17 éves volt. Egy 16 éves tinédzser is részt vett a bántalmazásban, de nem emeltek vádat ellene, mert a korkülönbség közte és az áldozat között kevesebb mint három év volt, ebben az esetben a bűncselekmény nem büntethető. A másik hét ellen kiskorúval való szexuális közösülés miatt emeltek vádat, és 2019 áprilisában felfüggesztett büntetést kaptak. A bíróság arra kötelezte Kosztin Dezsőt, hogy fizessen 20 ezer lej erkölcsi kártérítést az áldozatnak, a többieknek pedig fejenként 5000 lejt írtak elő. Békési János volt az egyetlen, aki nem ismerte el a bűncselekményt, de ő is 10 hónap felfüggesztett büntetést kapott. Hároméves próbaidőre ítélték, amely alatt teljesítenie kellett a bíróság által előírt kötelezettségeket: 5000 lej kártérítést kellett fizetnie a sértettnek, részt kellett vennie egy társadalmi reintegrációs programban, és 60 nap közmunkát kellett végeznie. Egyik kötelezettségét sem teljesítette, ezért a bihari próbaidős szolgálat kérte a bíróságot, hogy vonja vissza a felfüggesztett büntetését. Az értékelő jelentés szerint a fiatalember a próbaidő alatt egy budapesti étteremben dolgozott pincérként, majd egy németországi pelletgyárba szegődött el, ahol havi 1500 eurót keresett. Ezt követően az ügyész az ítélet módosítását kérte, és a bíró úgy döntött, hogy Békésinek le kell töltenie a 10 hónapos börtönbüntetést. Az elkövető azonban azóta sem került elő.

A Maros megyei Gábor Csaba 19 éves volt, amikor 2020 augusztusában megerőszakolt egy 12 éves fiút. Két nappal később letartóztatták, majd 2021 januárjában bírósági felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Két hónappal később az ügyészség ismét előzetes letartóztatásba helyezését kérte, mert nem tartotta be a felügyeleti szabályokat, de a bíró elutasította a kérelmet. 2023 decemberében ítélték el öt évre, de időközben ismeretlen helyre távozott.

Székely Csaba 2015-ben, 18 évesen Iaşi megyében társával megvert és megerőszakolt egy férfit. Az ügyben eljáró bíró úgy döntött, hogy szabadon védekezhet, ezt kihasználva a vádlott elhagyta az országot. Távollétében hat év börtönre ítélték, míg társát bizonyítékok hiányában felmentették. Bár nemzetközi körözést adtak ki ellene, egyelőre nem találták meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!