Virágokkal és gyertyákkal tisztelegtek Navalnij előtt a bukarestiek az orosz nagykövetségnél

2024. február 18. – 19:30

Virágokkal és gyertyákkal tisztelegtek Navalnij előtt a bukarestiek az orosz nagykövetségnél
Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Többen gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el vasárnap Oroszország bukaresti nagykövetsége előtt Alekszej Navalnij emlékére, írja az Agerpres.

A járdán a börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikus fotói sorakoztak. A Navalnijról megemlékező bukarestiek plakátokat tartottak a magasba, többek között ezzel a felirattal: „Nem lehet szabad választásokat nyerni az ellenzék megölésével”.

„Békésen, gyertyákkal és virágokkal rójuk le utolsó tiszteletünket az ember előtt, akinek volt bátorsága méltósággal szembenézni gyilkosával a haláláig és azon túl” – olvasható az esemény leírásában.

Korábban a román politikusok is megemlékeztek Alekszej Navalnijról.

Klaus Iohannis az orosz ellenzéki politikust „a szabadság bátor harcosának” nevezte. „Mélyen elszomorított Alekszej Navalnijnak a halálhíre. Együttérzünk a családjával és barátaival. A nemzetközi közösség ma a szabadság bátor harcosát veszítette el. Felkérjük Oroszországot, hogy folytasson le egy átlátható és átfogó vizsgálatot” – írta pénteken az államfő az X (volt Twitter) közösségi oldalra.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus pénteken halt meg abban a sarkköri börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte – jelentette az AFP és a Reuters.

Az orosz ellenzék és a független orosz média, valamint a nyugati országok egyöntetűen azzal vádolják Vlagyimir Putyint elnököt, hogy ő rendelte el Navalnij meggyilkolását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!