Létszámhiányra panaszkodik a csendőrség

2024. február 18. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Csendőrfőfelügyelőség 22 százalékos létszámhiánnyal küzd – jelentette ki egy szombati sajtóeseményen az intézmény közrendvédelmi igazgatóságának vezetője, írja az Agerpres.

Leontin Mitu dandártábornok elmondta, nem azt állítja, hogy a csendőrség nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatát, de az utóbbi években folyamatosan nőtt személyzethiány. Hozzátette, hogy a jelenség az egész belügyminisztériumot érinti, de intézkednek arról, hogy ez a probléma idén részben megoldódjon.

Mitu tájékoztatása szerint az elmúlt három évben évente átlagban 2000 csendőr hagyta el az intézményt, ami azért is aggasztó, mert a 2024-es év nagyon nehéznek ígérkezik a várható kihívások szempontjából. A tábornok közölte: a csendőrség optimális működéséhez szükséges 28.000 állásból 22.000 van betöltve mindössze, miközben az elmúlt években csökkent az szakirányú képzésekre jelentkezők száma is.

Mindezek ellenére – tette hozzá – a csendőrség közrendvédelmi igazgatósága 2023-ban 35.169 bevetést hajtott végre, ami 35 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A dandártábornok beszámolt arról is, hogy a csendőrség költségvetése lehetővé tette a szükséges felszerelések egy részének megvásárlását, de 2024-ben is folytatódnak az anyag- és eszközbeszerzések. A beszerzendő felszerelések között a szúrásbiztos és a golyóálló mellényeket, a golyóálló sisakokat, a teleszkópos gumibotokat és a lőszereket említette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!