Tízezreket várnak ma a budapesti Hősök terére, a Pluralizmus Erdélyben is hívja az erdélyi magyarokat

2024. február 16. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint 100 közéleti szereplő csatlakozott a péntek esti budapesti Hősök terére meghirdetett tüntetéshez. Az influenszerek által a bicskei igazgatóhelyettes kegyelmi ügye miatt szervezett, Odakinn most szörnyek járnak elnevezésű megmozdulásra több tízezer embert várnak, de olyan vélemények is vannak, hogy akár százezrek is kimehetnek az utcára.

Magukat a szervezőket is meglepte a meghirdetett tüntetésre érkező reakció mert nem számítottak ilyen nagy érdeklődésre, a közéleti támogatók széles spektrumából az látszik, hogy a jelenlegi megmozdulás pártokon felül áll.

Pottyondy Edina és Osváth Zsolt tették közzé, hogy demonstrációt tartanak a gyermekvédelem témájában, reagálva Novák Katalin kegyelmi ügyére. A Hősök terén pénteken 18 órakor több ismert online tartalomgyártó és közéleti influenszer is ott lesz. A rendezvényen részt vesz többek között Nagy Ádám (Fókuszcsoport), Osváth Zsolt (Zshowtime), Bányai Judit, Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni), Pottyondy Edina, Szabó Márton (Jólvanezígy) és Gulyás Márton (Partizán) is, utóbbi műsorvezetőként. Az eseményen bejelentkezik majd a tervek szerint Azahriah is.

Közös közleményükben azt írták: „Nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek. Elnöki kegyelemmel szabadult, erkölcsi bizonyítványt kap, bármikor újra gyerekek közelében dolgozhat.”

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport is felhívást tett közzé, arra buzdítva az erdélyi magyarokat, hogy ha Budapesten tartózkodnak, vagy el tudnak érni a tüntetésre, akkor csatlakozzanak az utcára vonulókhoz. A felhívás a csoport Facebook oldalán és az Új Hétben jelent meg, ebből idézünk:

„Ma a magyarországi közélet van válságban. Fogjunk össze mi, erdélyiek is velük, most nincs helye megosztottságnak: mindannyiunk érdeke ez, pártokon, felekezeteken, ideológiákon felülemelkedve. Ebben az egységben az Erdélyből származók jelenlétére, hangjára is elengedhetetlenül szükség van, túl gyakran maradunk némák, és ezért is tekintenek ránk úgy, mintha a hatalmaskodók érdekeit szolgálnánk. (…) Felkérjük a Magyarországon élő erdélyieket, vegyenek részt a Hősök terén sorra kerülő pénteki demonstráción. Meg kell mutatni, hogy minden nézeteltérés, minden ideológiai különbség, a pártok gyávasága, és az egyházak némasága ellenére a mindennapi erdélyi polgárok készek kiállni a gyerekek, a kiszolgáltatottak érdekeiért.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!