Ciolacu lemondana, ha a PNL kilépne a kormánykoalícióból

2024. február 15. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerda este kijelentette, hogy amennyiben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilép a kormányból, ő lemond miniszterelnöki tisztségéből. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nicolae Ciucă PNL-elnökkel folytatott beszélgetései alapján ezt a forgatókönyvet kizártnak tartja, idézte az Agerpres.

A római munkalátogatáson lévő miniszterelnököt arról kérdezték, hogyan kommentálja azt a tényt, hogy egyes liberálisok a kormányból való kilépést javasolták. Azt is megkérdezték tőle, hajlandó lenne-e egy kisebbségi kormányt vezetni.

A miniszterelnök kizártnak nevezte ezt a forgatókönyvet. Kijelentette, ha a Nemzeti Liberális Párt kilép a kormányból, ő azonnal visszaadja megbízatását Klaus Iohannis államfőnek.

Kifejtette, a koalíciót közös megállapodással, az államfővel folytatott egyeztetések nyomán alakították meg, vállalva, hogy „legalább 2024-ig” együtt fognak kormányozni.

Ciolacu megjegyezte, ha a PNL felháborodik azon, hogy nincs miniszterelnöke, miután három és fél évig volt úgy, hogy a szavazatok 20 százalékát szerezte meg a párt, akkor hibás a megközelítése. Ugyanakkor nyomatékosította, a Nicolae Ciucă PNL-elnökkel folytatott megbeszélésekből kiindulva kizártnak tartja, hogy a PNL kilép a koalícióból.

A PNL vezetőségének kedd esti online gyűlésén felmerült a kormánykoalíció felbontása. Ezt Vasile Blaga, a párt volt társelnöke vetette fel először az Antena 3 információi szerint. Nicolae Ciucă, a párt elnöke azt javasolta, hogy halasszák el a PNL országos tanácsának hétvégére tervezett ülését addig, amíg a koalícióban nem születik döntés a választások menetrendjéről. Mielőtt ezt elfogadták volna, Florin Cîțu szenátor, a párt volt elnöke felvetette, hogy nem kellene halasztani az ülést, hogy minél hamarabb eldönthessék, hogy maradnak-e a PSD mellett kormányon vagy sem.

Florin Cîțu csütörtök reggel az RFI-nek nyilatkozva megerősítette, hogy véleménye szerint fel kellene bontani a koalíciót a PSD-vel. Mint mondta a koalíció átlépett egy vörös vonalat az adók módosításával, és itt az ideje, hogy a PNL kijavítsa a hibákat, „hogy visszatérjünk a liberális gazdasághoz, árkorlátok, beavatkozás és adók nélkül, ahogyan azt 2021-ben hagytuk”.

A keddi nyilatkozatok fényében egyébként egyre kevesebb az esélye annak, hogy pénteken a PSD és a PNL megegyezik a választások összevonásáról. Mint írtuk, a PNL elnöke kedden kijelentette, hogy ha pénteken nem születik döntés a választások esetleges összevonásáról, „nincs értelme” tovább tárgyalni a témáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!