Ha pénteken nem születik döntés a választások összevonásáról, már kevés az esélye a megállapodásnak a PSD és a PNL között

2024. február 13. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ha pénteken nem születik döntés a választások esetleges összevonásáról, „nincs értelme” tovább tárgyalni a témáról – jelentette ki kedden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Nicolae Ciucă megerősítette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőivel folytatott hétfői egyeztetések eredménytelenül zárultak, de pénteken folytatják a tárgyalást. Mint mondta, egyelőre „nem körvonalazódik semmiféle döntés”, és ha pénteken sem jutnak dűlőre, szerinte nincs értelme tovább egyeztetni erről. „Már túl hosszú ideje van napirenden ez a téma, foglalkoznunk kell a többi megoldásra váró problémával is” – tette hozzá a liberális pártelnök.

Ciucă azt is elmondta, hogy mivel nem zárultak le a tárgyalások a PSD-vel, lehetséges, hogy elhalasztják a párt Országos Politikai Tanácsának szombatra meghirdetett ülését, amelynek a tervek szerint éppen a kampánystratégia megszabása lett volna az egyik fő témája.

PSD szóvivője: „Nem állhatnak a közvélemény elé mindössze egyetlen választásról szóló megállapodással.”

A PSD szóvivője, Lucian Romaşcanu kedden az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy a vitát folytatják, mert „nem állhatnak a közvélemény elé mindössze egyetlen választásról szóló megállapodással”.

A szenátor elmondta, a PNL mindössze arra hatalmazta fel a hétfői tárgyalásokon részt vevő politikusait, hogy a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonásáról egyeztessenek a PSD-vel, ezért nem tudtak megállapodni az idei választások teljes menetrendjében. „Nem állhatunk a közvélemény elé mindössze egyetlen választásról szóló megállapodással, mert az kissé komolytalannak tűnne” – jelentette ki.

Hozzátette: a PSD álláspontja szerint a koalíció kötelessége rögzíteni az idei választások teljes menetrendjét, és utána döntés születhet a választások összevonásának ügyében is. „Nagyon érdekel bennünket, hogy rögzítsük az időpontokat, és állapodjunk meg az idei választások lépéseiről” – magyarázta.

Romaşcanu közlése szerint folytatódnak erről a tárgyalások a koalícióban, de a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonása esetén a döntést mielőbb meg kell hozni. Állítása szerint a PSD összevonások nélkül is készen áll az idei választásokra.

Alina Gorghiu, a PNL alelnöke: „Meglehetősen csekély az esélye” a parlamenti és a helyhatósági választások összevonásának

Alina Gorghiu, a PNL alelnöke a Digi24-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a PNL vezetősége kedd este fogja „kiigazítani vagy árnyalni” az alakulatnak az idei választások menetrendjével kapcsolatos álláspontját. Szerinte most már „meglehetősen csekély az esélye” a parlamenti és a helyhatósági választások összevonásának, pedig jó lett volna, ha ez megtörténik.

Gorghiu kifejtette: a PNL már egy ideje szorgalmazza a választások összevonását. Nicole Ciucă pártelnököt pedig azzal bízták meg, hogy tárgyaljon a koalíciós társ Szociáldemokrata Párttal (PSD) „a polgárok szavazási kedvének növelési módozatairól” és az idei választások költségeinek csökkentéséről. „Személy szerint sajnálom, hogy nem sikerült megállapodni” – jelentette ki.

Elmondta azt is: azért kicsi az esélye parlamenti és a helyhatósági választások összevonásának, mert a szociáldemokraták ragaszkodnak egy közös államfőjelölt bejelentéséhez, amit a PNL nem tud elfogadni. „Szerintem a PSD valójában nem akarja összevonni a választásokat, csak azt próbálja kierőltetni, hogy a közös államfőjelölt PSD-s legyen” – magyarázta, hangsúlyozva azt is, hogy ennek ellenére fel sem merül a liberálisok kilépése a koalícióból.

A PNL alelnöke szerint a liberálisok nem mondhatnak le az önálló államfőjelöltről, mert ezt már tavaly megszavazta a párt vezetőtestülete. „Tavaly Sinaián úgy döntöttünk, hogy saját jelölteket indítunk az összes idei választáson” – magyarázta, megjegyezve azt is, hogy a PNL elnökeként Nicole Ciucă „az első számú opció” az államfőjelölt kiválasztásakor.

A koalíciót sürgetik határidők, ugyanis a kormánynak legkésőbb március elején ki kell tűznie a választások időpontját és dönteni kell a Központi Választási Iroda összetételéről. A tárgyalások viszont csak pénteken folytatódhatnak, mert szerdán és csütörtökön Rómába tesz munkalátogatást Marcel Ciolacu és kormányának több tagja. Az olasz fővárosban román-olasz együttes kormányülést tartanak, amelyet harmadik alkalommal, 13 év kihagyás után szerveznek meg. Ciolacut audiencián fogadja Ferenc pápa a Vatikánban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!