Romániában 40 ezer gyermeket nevelnek a szociális védelmi rendszerben, és alig egynegyedük örökbe fogadható

2024. február 14. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában körülbelül 40 ezer gyermek van a szociális segélyezési és védelmi rendszerben, és ennek kevesebb mint egynegyede örökbe fogadható. Tavaly mindössze 1377 gyermeket fogadtak örökbe Romániában. Körülbelül 30 ezer gyermek nevelőszülőknél, a maradék 10 ezer pedig családi típusú otthonokban nevelkedik, számolt be a sajtónak Natalia Intotero családügyi miniszter.

Az Európai Unió ajánlásai szerint Romániának már volt egy határideje, hogy bezárja azokat az árvaházakat, ahol túl sok gyerek van. Az ajánlások szerint a maximális létszám a gyerekotthonok esetében 12 gyerek volna, a családi típusú otthonokban pedig hat.

A tárcavezető szerint bürokratikus okai vannak, hogy egyes megyékben nem sikerült tartani a kijelölt a határidőt, de szerinte a megyei önkormányzatok igyekeznek a lemaradást behozni.

A miniszter inkább azt tartja sajnálatosnak, hogy az örökbefogadások száma erősen lecsökkent. Rámutatott, 2023-ban összesen 7057 örökbefogadható kiskorút tartott számon a rendszerben, és ebből mindössze 1377-et fogadtak örökbe.

Elmondta, hogy egy kiskorút akkor nyilvánítanak örökbe fogadhatónak, miután erről jogerős bírósági ítéletet születik. A családügyi miniszter azt is bejelentette, hogy átláthatóvá teszik azt a kormányhatározatot, amely szigorítja a nevelőszülőkre vonatkozó feltételeket, miután olyan eseteket találtak, amikor csak pénzért vettek gondozásba gyerekeket, anélkül, hogy megfelelően gondoskodtak volna a kicsikről.

„Nem akarom elhallgatni, hogy a jogszabályokon lehet javítani. Előkészületben van egy kormányhatározatunk, amely megpróbál változtatni azon, hogyan lehet egy gyermeket hivatásos nevelőszülőhöz adni.

Sajnos voltak olyan esetek, amikor a nevelőszülők csak a jövedelem miatt fogadták el ezeket a gyerekeket, és nem úgy gondoskodtak róluk, ahogy kellett volna (...) Szigorítani fogjuk azokat a feltételeket, amelyek mellett egy nevelőszülő befogad egy gyereket” – jelentette ki a miniszter.

A családjuk által nem nevelhető és az állami gyermekvédelmi rendszerben számon tartott 40 ezer gyermek mellett Romániában több mint 60 ezer olyan gyermek van, akit a külföldre távozott szülők rokonok gondjaira bízva hagytak hátra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!