Tanulmányi igazgatóként még mindig kiskorúakkal foglalkozik a szexuális visszaéléssel vádolt csíkszeredai tanár

2024. február 14. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Zsolt, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium volt történelemtanára, aki ellen kivizsgálás folyik azok miatt a szexuális visszaélési ügyek miatt, amelyeket az Átlátszó Erdély portál feltárt, jelenleg is egy kiskorúak tehetséggondozásával foglalkozó központnak az egyik tanulmányi igazgatója.

A Magyar Hang közölt cikket arról, hogy az FK Csíkszereda fociklub alá tartozó, zömében a magyar adófizetők pénzéből létrehozott és fenntartott Márton Áron Tehetséggondozó Központnak az alkalmazásában áll a pedagógus, akinek több áldozata vállalta, hogy elmondja hogyan hálózta be őt a sztártanárként számontartott Orbán.

Amint a Transtelexen is beszámoltunk róla, a szexuális és érzelmi abúzusok legfiatalabb áldozata alig 12 éves volt. Annak ellenére, hogy Orbán Zsolt viselkedése nyílt titok volt a városban és az iskolában is, évekig nem történt semmi annak érdekében, hogy a visszaélések megszűnjenek.

Ami a tehetséggondozó központot illeti, arról azt írja a Magyar Hang, hogy az FK Csíkszereda stadionjának területén működő bentlakásos kollégiumról van szó. A portál idézi azt a szöveget is, amellyel tavaly augusztusban toborozták a 14 és 20 év közötti diákokat az intézmény Facebook-oldalán: „A csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ 2016. szeptember 12-én azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy a városban középiskolai tanulmányokat folytató tehetséges székely fiatalok, a leendő székelyföldi elit oktatás-nevelésében tátongó űrt betöltse.” Azt a jelentkező diákok nem tudhatták, jegyzi meg a lap, hogy mire megkezdődik a tanév, már ott fog dolgozni – ráadásul vezető beosztásban – az a tanár, aki a hírek szerint évtizedeken át háborítatlanul kezdeményezhetett szexuális kapcsolatot tizenéves diákjaival.

A 2023-as tanévnyitón jelen volt Tánczos Barna szenátor, az intézményt fenntartó Mens Sana Alapítvány elnöke is. A diákokat Ráduly Annamária, tanulmányi igazgató köszöntötte. Ebben az időpontban már a gimnáziumból távozott tanár megkapta azt a levelet, amelyet 2023. július végén 22 korábbi diák (köztük egykori áldozatok) küldtek neki. „Minden egyes helyzetben, amikor pedagógusi minőségeden túl privát üzenetet küldtél, hozzáértél, érzelmi és testi kapcsolatot létesítettél diáklányokkal, te voltál a tanár, te voltál a felnőtt, te voltál az, akinek minden kétséget kizáróan meg kellett volna húzni a határokat. Minden tanár-diák és minden felnőtt-gyerek viszonyt átlépő helyzetre, amely benned vagy a befolyásod alatt álló diáklányokban felmerült, nemet kellett volna mondanod, abból a nagyon egyszerű okból kifolyólag, hogy te vagy a tanár. Ez ilyen egyszerű. Jelen nyilatkozattal kijelentjük, hogy veled, Zsolt, a későbbiekben semmilyen közösséget nem kívánunk vállalni. Felszólítunk, hogy tanári tevékenységeddel a pozícióddal történt visszaélések miatt haladéktalanul hagyj fel. Ne tölts be semmilyen pozíciót tanügyi intézményben vagy közigazgatásban. A visszaéléseid bántanak, a bántásokkal hagyj fel.” A levelet, amit eredetileg nem a nyilvánosságnak szántak, az ügy kirobbanása után az érintettek elküldték a Transtelexnek, és teljes egészében olvasható oldalunkon.

A tanár a levél után otthagyta a Márton Áron Gimnáziumot, és (még a cikk megjelenése előtt) lemondott a városi tanácsosi mandátumáról is. Nyáron lett az FK Csíkszereda tanulmányi igazgatója, és a klub honlapja szerint tagja az igazgatótanácsnak is.

A cikkek után nyomozást indított a Hargita megyei rendőrfelügyelőség, de az információink szerint igen vontatottan halad: eddig mindössze három egykori áldozatot hallgattak ki. A Márton Áron Főgimnázium is belső vizsgálatot indított még novemberben, és egy február hetedikén megjelent podcastban a jelenlegi igazgató nem mondta el, mire jutottak, ám azt ígérte, ez hamarosan kiderül.

A 2023-as tanévnyitóról a Maszol számolt be részletesen. „Egyszerre töltjük be az oktató-nevelő intézmény és a második otthon szerepét. A Márton Áron Tehetséggondozó Központ jelenleg a Mens Sana Alapítvánnyal karöltve az FK Csíkszereda épületében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül a felelős magyar kormány támogatásával működik. Hálás köszönet támogatóinknak!” – fogalmazott Ráduly Annamária igazgató. Tánczos Barna szenátor, a központ működését finanszírozó Mens Sana Alapítvány elnöke kiemelte, „a jövő generációinak jelleme azon múlik, milyen példaképeket látnak maguk előtt”. Az évnyitón felszólalt Dr. Darvas Kozma József esperes is, az esemény közös imával zárult.

A székelyföldi fociakadémia forintmilliárdokat kap rendszeresen a magyar adófizetőktől – legutóbb épp december végén írt a Magyar Hang arról, hogy a Bethlen Gábor Alap megduplázta a támogatást, így tavaly 1 milliárd 50 millió forintot ítéltek oda nekik.

A gyermekekkel szemben elkövetett bántalmazásokat, visszaéléseket a 119-es országos segélyhívó számon lehet bármikor jelenteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!