A PSD felkérte Mircea Geoanăt, hogy a párt támogatásával, de függetlenként induljon az elnökválasztáson

2024. február 13. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felkérte Mircea Geoană helyettes NATO-főtitkárt, hogy a párt támogatásával induljon el függetlenként az elnökválasztáson – állította az érintett a Digi24-nek adott nyilatkozatában.

A Libertatea összefoglalója szerint Geoană azt állította, hogy a PSD vezetői, köztük Marcel Ciolacu pártelnökkel, az irodájában keresték meg, és ajánlották fel neki a független indulást.

„Azt javasolták, hogy a PSD által támogatott független jelöltként induljak, egy nagyon egyszerű számítás miatt. A PSD-re leadott szavazatok száma az elnökválasztáson, ahol a többi választáshoz képest négymillióval többen szavaznak, nem elég az elnöki tisztség megszerzésére” – idézi a portál a PSD-ből korábban kizárt politikust. Állítása szerint a második fordulóban pedig szinte senki sem szavazna a PSD-re, a diaszpórából sem kapna szavazatokat, a párt a bizonytalanokat sem tudná meggyőzni. Korlátolt, hogy a PSD mennyi szavazatot szerezhet.

„35-40 százalékos részvételi aránynál jelentős a PSD-re leadott szavazatok aránya. Az elnökválasztáson azonban, ahol 65 százalékos a részvétel, mert a románok elmennek szavazni, már nincs elég szavazat” – érvelt Mircea Geoană a Digi24-nek.

Mircea Geoană 2005-2010 között vezette a PSD-t, de később kizárták a pártból, amit állítása szerint „jóhiszeműen szolgált”, és azóta sem lépett be. Jelenleg helyettes NATO-főtitkárként dolgozik, de 2024 októberében lejár a mandátuma.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a romániai politikusok között a legmagasabb a bizalmi indexe, 34 százalékosra mérték, és nemcsak az ex-pártja, a PSD szavazók körében népszerű, hanem a PNL és az USR szimpatizánsai is szavaznának rá. Geoană ugyanakkor még nem jelentette be, hogy indulna az államfői tisztségért. Marcel Ciolacu korábban azt nyilatkozta, ha Mircea Geoană a PSD színeiben akar indulni az államelnök-választásokon, akkor keresse meg őt, mert az alakulat jelenlegi szabályzata szerint nem vehet részt a belső jelöltállítási folyamatban.

„Miután felkértem Geoană urat, elmentem, és felhívtam Şoşoacă asszonyt, hogy miniszterelnöknek javasoltam” – reagált ironikusan Mircea Geoană kijelentéseire Marcel Ciolacu kedden. A miniszterelnök kijelentette, hogy a PSD nem támogat egy függetlent az elnökválasztáson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!