Emil Bocból még államelnök is lehet idén

2024. február 5. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Emil Boc és Mircea Geoană fej fej mellett áll a legnépszerűbb politikusok között – derül ki az Inscop közvélemény-kutató friss felméréséből. Mindkét politikus bizalmi indexe 30 százalék felett van.

Az már a romániaiak ideális államelnök-jelöltjét felmérő, és múlt héten közétett, kutatásból kiderült, hogy Mircea Geoană nemcsak az ex-pártja, a PSD szavazók körében népszerű, hanem a PNL és az USR szimpatizánsai is szavaznának rá. A News.ro megrendelésére készült felmérésből viszont az is kiderült, hogy Emil Boc is esélyesként indulna az államfőválasztáson. Mircea Geoană bizalmi indexét 34 százalékosra mérték, míg Emil Bocot a megkérdezettek 32,4 százaléka értékelte megbízható politikusként. Utánuk következik Victor Ponta PSD-s ex-miniszterelnök, akit valamikor a népharag sodort le a funkciójából, most a megkérdezettek 24,1 százaléka bízik benne. Majd utána jön Marcel Ciolacu miniszterelnök (20,5 százalék), Gabriela Firea (19,5 százalék), Cristian Diaconescu (19,1 százalék), Diana Șoșoacă (18,6 százalék), George Simion (15,4%), Nicolae Ciucă (12 százalék) és végül Cătălin Drulă (5,8 százalék).

Az ismertségi listát Klaus Iohannis vezette, róla a megkérdezettek 98,9 százaléka hallott már, utána következik Diana Șoșoacă 96,7 százalékkal, majd Victor Ponta 95,7 százalékkal. Emil Bocot a megkérdezettek 90,7 százaléka ismeri, míg Mircea Geoanăt a válaszolók 89,6 százaléka.

„A közszereplőkbe vetett bizalom a hitelességértékelés egyik legszigorúbb formája. Ebben a rangsorban azt látjuk, hogy a 30 százalékos küszöböt csak két politikai vezető lépi túl nagyon vagy meglehetősen nagy bizalommal. Mircea Geoană és Emil Boc is súlyos politikai összeomlás után vannak, mindkettő következetesen újra fel kellett építse magát távol az országos politika színterétől, az egyikük a nemzetközi szinten, míg a másik a helyi közigazgatásban. Ez megerősíti azt a tényt, hogy a románok többsége nagyon igényes a politikai pártok jelenlegi vezetőivel szemben, akik a közvitában elől vannak, helyette az országos politikában kevésbé aktív, de tevékenységükben eredményes személyiségeket részesítenek előnyben” – idézi a Hotnews az INSCOP Research igazgatóját, Remus Ştefureacot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!