Kibertámadás érte a kórházak informatikai rendszerét

2024. február 12. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kijelentette, hogy hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű informatikai rendszer használatával.

'Igaz a hír. Több kórháznak is gondjai vannak a működésükben fontos számítógépes program használatával. Jelenleg nem tudjuk pontosan, hány kórházról van szó. Nincs pontos információnk, de az országos kiberbiztonsági központtal együttműködve azon dolgozunk, hogy kiderítsük az okokat és kijavítsuk azokat' – nyilatkozta az Agerpresnek a miniszter, hozzátéve, hogy az eddigi adatok szerint országszerte 15-20 intézményről van szó.

Rafila szerint ezek a kórházak jelenleg nem tudják feltölteni a rendszerbe az elvégzett orvosi szolgáltatások nyilvántartását.

Florin Bica, a fővárosi Bagdasar Arseni kórház szóvivője szerint az informatikai rendszert kibertámadás érte.

'Jelenleg offline működünk. Ma nem utaltunk ki pácienseket a kórházból, és kissé nehézkesen zajlik a tevékenységünk' – mondta az orvos.

A Hippokratész informatikai rendszer segít integrálni és összekapcsolni egy kórház valamennyi tevékenységét.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!