Kötelező sorkatonai szolgálatról nincs szó, de önkéntes katonákat képeznének

2024. február 6. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása kizárt, ám a védelmi minisztériumot foglalkoztatja az önkéntes katonai képzés bevezetése – jelentette ki hétfő este Angel Tîlvăr tárcavezető, írja az Agerpres.

Az Euronewsnak nyilatkozó miniszter elmondta, hogy szükség van a hadsereg állományának bővítésére. Erre szerinte alkalmas lenne az önkéntes katonai képzés bevezetése. 'A világ összes országát foglalkoztatja a tartalékos katonai állomány biztosítása' – jegyezte meg.

Tîlvăr emlékeztetett, hogy létezik egy törvénytervezet a néhány hónapos önkéntes katonai képzés bevezetéséről a 18 és 35 év közötti fiatalok számára, akik ezért a szolgálatért fizetést is kapnának, mint a hivatásos katonák.

Beszélt arról is, hogy a korábbi 320 ezerről 75 ezerre csökkent a román hadsereg létszáma. 'Az operatív szükségletek pedig olyanok, amilyenek (...). Ez egy olyan helyzet, amely már nagyon régóta nem volt Európában' – jegyezte meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Romániát nem fenyegeti háború vagy katonai támadás veszélye. Ám az ország hadseregének lépést kell tartania a szükségletekkel. 'Tavaly 7 ezer hivatásos katona távozott a rendszerből. Ezt valamilyen módon kompenzálni kell' – jelentette ki a védelmi miniszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!