Kötelező sorkatonai szolgálatról nincs szó, de önkéntes katonákat képeznének

2024. február 6. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása kizárt, ám a védelmi minisztériumot foglalkoztatja az önkéntes katonai képzés bevezetése – jelentette ki hétfő este Angel Tîlvăr tárcavezető, írja az Agerpres.

Az Euronewsnak nyilatkozó miniszter elmondta, hogy szükség van a hadsereg állományának bővítésére. Erre szerinte alkalmas lenne az önkéntes katonai képzés bevezetése. 'A világ összes országát foglalkoztatja a tartalékos katonai állomány biztosítása' – jegyezte meg.

Tîlvăr emlékeztetett, hogy létezik egy törvénytervezet a néhány hónapos önkéntes katonai képzés bevezetéséről a 18 és 35 év közötti fiatalok számára, akik ezért a szolgálatért fizetést is kapnának, mint a hivatásos katonák.

Beszélt arról is, hogy a korábbi 320 ezerről 75 ezerre csökkent a román hadsereg létszáma. 'Az operatív szükségletek pedig olyanok, amilyenek (...). Ez egy olyan helyzet, amely már nagyon régóta nem volt Európában' – jegyezte meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Romániát nem fenyegeti háború vagy katonai támadás veszélye. Ám az ország hadseregének lépést kell tartania a szükségletekkel. 'Tavaly 7 ezer hivatásos katona távozott a rendszerből. Ezt valamilyen módon kompenzálni kell' – jelentette ki a védelmi miniszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!