Kedden is heves szélre kell számítani az ország nagy részében

2024. február 5. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden is folytatódik a szeles időjárás, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn kiadott figyelmeztetéséből – írja az Agerpres.

A szakemberek szerint kedd délelőtt 10 órától szerda délelőtt 10 óráig a Körösvidék északi részében, Máramarosban, Dobrudzsában, Erdély legnagyobb és Munténia északkeleti és keleti részében, valamint helyenként Moldvában a szél átlagban 55-60 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat.

A hegyvidéken a széllökések sebessége elérheti a 70-80 kilométert, a Keleti-Kárpátok magashegyi területein pedig a 90-100 kilométert óránként.

Az ország többi részében elszórtan szintén lehet heves (45-50 kilométer/órás sebességgel fújó) szélre számítani a keddi nap folyamán – figyelmeztetnek még a meteorológusok.

Közben hétfőn a Fogarasi-havasokban fújó orkánerejű szél miatt le kellett állítani a Bilea-vízesés és a 2034 méteren fekvő Bilea-tó között közlekedő drótkötélpályás felvonót. A hétfői nap folyamán másodfokú (narancssárga) szélriasztás van érvényben a Fogarasi-havasok 1700 méter fölötti térségeiben, így a Bilea-tó környékén is elérhetik a 110-120 kilométeres óránkénti sebességet a széllökések.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!