Kedden is heves szélre kell számítani az ország nagy részében

2024. február 5. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden is folytatódik a szeles időjárás, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn kiadott figyelmeztetéséből – írja az Agerpres.

A szakemberek szerint kedd délelőtt 10 órától szerda délelőtt 10 óráig a Körösvidék északi részében, Máramarosban, Dobrudzsában, Erdély legnagyobb és Munténia északkeleti és keleti részében, valamint helyenként Moldvában a szél átlagban 55-60 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat.

A hegyvidéken a széllökések sebessége elérheti a 70-80 kilométert, a Keleti-Kárpátok magashegyi területein pedig a 90-100 kilométert óránként.

Az ország többi részében elszórtan szintén lehet heves (45-50 kilométer/órás sebességgel fújó) szélre számítani a keddi nap folyamán – figyelmeztetnek még a meteorológusok.

Közben hétfőn a Fogarasi-havasokban fújó orkánerejű szél miatt le kellett állítani a Bilea-vízesés és a 2034 méteren fekvő Bilea-tó között közlekedő drótkötélpályás felvonót. A hétfői nap folyamán másodfokú (narancssárga) szélriasztás van érvényben a Fogarasi-havasok 1700 méter fölötti térségeiben, így a Bilea-tó környékén is elérhetik a 110-120 kilométeres óránkénti sebességet a széllökések.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!