Jobboldali, férfi és lehetőleg pártfüggetlen – ilyen elnököt szeretnének a romániaiak

2024. február 1. – 18:17

Jobboldali, férfi és lehetőleg pártfüggetlen – ilyen elnököt szeretnének a romániaiak
Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Románia következő elnöke férfi legyen, lehetőleg jobboldali, de pártoktól független. Abban a kérdésben nem tudnak egyértelmű álláspontra helyezkedni a romániaiak, hogy fiatalabb vagy idősebb elnököt szeretnének – derül ki az Inscop közvélemény-kutató csütörtökön közzétett felméréséből, amelyet a Spotmedia alapján foglalok össze.

A számok szintjén ez úgy néz, hogy a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, inkább egy pártoktól független jelöltre szavazna, míg egy pártpolitikusra a válaszadók 36,1 százaléka szavazna. Egy politikailag független jelölt a nők, a szürke galléros munkavállalók (egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók), városlakók és az alacsony jövedelműek körében népszerűbb, míg egy pártpolitikus inkább a férfiak, általános iskolai végzettségűek, az ország déli régióinak lakosai körében népszerűbb.

Arra a kérdésre, hogy jobb- vagy baloldali politikust látnának szívesebben a Cotroceni palotában, a megkérdezettek 50,4 százaléka mondta azt, hogy jobboldalit, míg 20,7 százalék válaszolta azt, hogy inkább baloldalit. Egy jobboldali jelölt az átlagosnál szimpatikusabb a férfiak, a kék galléros munkavállók (fizikai munkát végzők) és a bukarestiek körében. Nem meglepő módon az Egyesült Jobboldal Szövetség és az AUR szavazói körében is gyakoribbak azok, akik jobboldali elnököt szeretnének. Egy baloldali elnök a PSD szavazói és a 60 év felettiek között népszerűbb az átlagnál.

A felmérésben résztvevők 53,8 százaléka szeretne férfi elnököt, míg a 31 százalékuk inkább egy nőt választana. A PSD, a PNL és az AUR szavazóinál, a férfiaknál, a 60 év felettieknél, a kisvárosok lakóinál és az állami alkalmazottaknál különösen népszerű egy férfi jelölt. Egy női elnökre a nők és a 30 év alattiak szavaznának inkább.

Egy olyan kérdés van, amiben a válaszadók nem tudtak dűlőre jutni, vagyis egyik választási lehetőség sem haladta meg az 50 százalékot. A románok 46,8 százaléka szeretne fiatalabb elnököt, még akkor is, ha nincs elég tapasztalata, míg 48,9 százaléka egy tapasztaltabb jelöltet választana, még akkor is, ha idősebb is.

Megint nincs nagy meglepetés, amikor azt mutatja felmérés, hogy egy fiatalabb jelöltre az AUR és az Egyesült Jobboldal Szövetség szimpatizánsai szavaznának. Egy fiatalabb jelölt a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a 45 év alattiak és a magánvállalkozások alkalmazottainak a körében is népszerűbb. A PSD és a PNL szavazói, a 45 év felettiek pedig az átlagosnál nagyobb arányban részesítenek előnyben egy tapasztaltabb, idősebb elnököt.

A felmérésben ezen kívül az egyes pártok szimpatizánsai között nyílt kérdésben (tehát ők kellett megnevezzenek egy nevet) arról is érdeklődtek, hogy ki lenne a legalkalmasabb jelölt. A PSD szavazóinak a 32,3 százaléka Marcel Ciolacut, 18,8 százaléka Mircea Geoanăt, 9,8 százaléka pedig Victor Pontát nevezte meg. A PNL szavazói között 15,1 százalékkal Nicolae Ciucă lett a legnépszerűbb, utána következik 7,7 százalékkal Emil Boc kolozsvári polgármester. A PNL szavazóinak többsége, 56,9 százaléka ugyanakkor nem tudja, hogy kire szavazna. Érdekesség, hogy a PNL szavazóinak 7,7 százaléka is Mircea Geoanăt nevezete meg preferált jelöltként.

Nemcsak a PNL szavazói között népszerű Mircea Geoană, az Egyesült Jobboldal Szövetség szimpatizánsainak a 8,2 százaléka is őt nevezete meg ideális jelöltnek. Az Egyesült Jobboldal szavazói leggyakrabban Cătălin Drulăt nevezték meg ideális elnökjelöltnek, 21,2 százalékon zárt az USR elnöke a választási szövetség szimpatizánsai között. Utána következik Geoană, majd 5,4 százalékkal Dan Barna, 4,1 százalékkal Ludovic Orban, 3,4 százalékkal Laura Codruţa Kövesi. A szövetség szavazóinak 45,8 százaléka nem nevezett meg egy alkalmas jelöltet sem.

Az AUR szavazói viszonylag egységesen állnak ki George Simion mögött, 53,6 százalékuk mondta azt, hogy ő lenne a legalkalmasabb jelölt. Diana Şoşoacă szenátort, a SOS Románia pártjának alapítóját az AUR szavazóinak 17,9 százaléka nevezte meg, mint alkalmas jelöltet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!