Szakértők: Hatalmas gázfelhő képződése előzte meg a crevediai robbanást

2024. február 3. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

40 méter átmérőjű gázfelhő képződött a 2023 augusztusában felrobbant crevediai LPG-töltőállomás felett, derül ki az Országos Bányabiztonsági és Robbanásvédelmi Intézet (INSEMEX) előzetes jelentéséből, amelyet a Digi24.ro szerzett meg.

A hat halálos áldozattal és több mint 50 sérülttel, illetve több ingatlan megsemmisülésével vagy károsodásával járó robbanást egy szikra, egy tűzforrás, de akár egy égő cigeratta is kiválthatta, miután ilyen mennyiségű gáz terjengett a töltőállomás felett, írja a Digi24.ro. Az ügyben több vizsgálat zajlik, a töltőállomás két tulajdonosa, Ionuț Doldurea és Cosmin Stângă házi őrizetben vannak.

Ionuț Doldurea a Digi24.ro-nak szombaton azt mondta, nem ismeri az idézett jelentést, ezért nem kommentálhatja annak tartalmát.

Az ügyészek már korábban megállapították, hogy a tüzet és a két egymást követő robbanást valószínűleg a vállalat udvarán található tartálykocsikból vagy tárolótartályokból származó gázszivárgás és nyílt láng használata okozta. Mint kiderült, hogy a töltőállomás 2020 júliusa óta tűzvédelmi engedély nélkül működött.

A robbanás több mint 130 károsultja összesen 26 463 543 euró és 615 535 lej kártérítést követelnek a gyanúsítottaktól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!