További öt évre kitiltották Moldovából a Románok Egyesüléséért Szövetség elnökét, George Simiont

2024. február 2. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

Öt évvel meghosszabbították a Moldovai Köztársaság hatóságai a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökével, George Simionnal szembeni beutazási tilalmat.

Ezt a chişinăui bevándorlási főfelügyelőség erősítette meg pénteken a NewsMaker hírportálnak. Az intézmény közölte, hogy az ukrajnai háború kezdete óta 98 külföldit nyilvánítottak nemkívánatos személynek.

A főfelügyelőség emlékeztetett: a Moldovai Köztársaságban azok a külföldiek nyilváníthatók nemkívánatos személynek, akik a nemzetbiztonságot vagy a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytattak, folytatnak vagy a gyanú szerint készülnek folytatni.

George Simionnal kapcsolatban közölték: a politikus további őt évig nemkívánatos személy a Moldovai Köztársaságban, és erről értesítették a romániai hatóságokat is. Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy az AUR elnöke korábban megfellebbezte a bíróságon a kitiltását a Pruton túli ország területéről.

George Simiont 2018. október 1-jén kiutasították a Moldovai Köztársaságból, és öt évig nemkívánatos személynek nyilvánították. Az intézkedés előzménye, hogy 2018. augusztus 27-én az Egyesülés menetén részt vevő román állampolgárok egy csoportját nem engedték be a Moldovai Köztársaságba.

A hivatalos indoklás szerint a csoport egyes tagjai a határátkelőn provokatívan viselkedtek, megtagadták az ellenőrzésüket és megfenyegették a moldovai határrendészeket. A román hatóságok ugyanakkor tagadták a vádakat, azt állítva, a fiatalok megfelelően viselkedtek – idézte fel a NewsMaker.

Az akkor már parlamenti képviselő George Simiont 2021 márciusában nem engedték be a Moldovai Köztársaságba. A leuşeni-i határátkelő határrendészei közölték a román politikussal, hogy kitiltása 2023-ig van érvényben. Az AUR elnöke 2022 júniusában sem léphetett be a Moldovai Köztársaságba, hogy részt vegyen a moldovai és a román parlament együttes ülésén.

A moldovai kitiltásoknak azonban hosszú sora volt, a 2018-as pedig az utolsó az eddigi sorban. A Románok Egységéért Szövetség vezetőjét először 2009 márciusában, még Vladimir Voronin idején tiltották ki a Moldovába való belépést, állítólag a közrend megsértése miatt. Akkoriban a „Román Szellem” kezdeményező csoport tagja volt, egy másik alkalommal pedig az „Új Góliátok” Egyesület tagjaként mutatkozott be.

Simiont nem tántorítja el a kiutasítás, célja továbbra is a románok egyesítése

Az AUR elnöke pénteken a News.ro-nak a Moldovai Köztársaságba való beutazási tilalom 2028-ig történő meghosszabbítása kapcsán azt mondta, ez azt mutatja, hogy az elmúlt években semmi sem változott a Pruton túl. Hozzátette, hogy „ahelyett, hogy felkarolnák az egyesülés gondolatát, a chişinăui politikusok karosszékükbe kapaszkodnak, és Románia iránti szeretetet színlelnek”.

Hozzátette: „Álláspontjaink változatlanok: a két román állam egyesülését és a pruti határ eltűnését akarjuk! Ezért küzdök évek óta, és nem mondok le erről a nemzeti ügyről” – folytatta az AUR vezetője. Azt is elmondta, hogy „más politikusokkal ellentétben én inkább őszinte maradok és az igazat mondom”.

„Függetlenül a következményektől, függetlenül attól, hogy nem láthatom testvéreimet a Moldovai Köztársaságban. Mi megyünk előre, és egy nagy Romániáért küzdünk” – mondta.

A miniszterelnök nemrég jelentette ki, hogy tudni szeretné, miért tiltották ki korábban Simiont Moldovából és Ukrajnából

Marcel Ciolacu a közelmúltban beszélt arról, érdeklődni fog a szélsőjobboldali politikus kitiltásának okairól. Elmondta, hogy az ukrán és a moldovai miniszterelnökhöz fog fordulni, hogy megtudja, miért tiltották ki George Simion AUR-elnöknek a beutazást ebbe a két országba: „Szeretném, ha nyilvánosságra hoznák az okait ennek a tiltásnak. Feltételezem, hogy a két döntés mögött, hogy nem engedik be a Moldovai Köztársaságba és nem engedik be Ukrajnába, alapos okok húzódnak meg” – tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Az ukrán média egyébként 2023 áprilisában számolt be, hogy George Simion AUR-vezetőnek az idei évig megtiltották a belépést Ukrajnába. Ugyanakkor a román parlamenti képviselőt azzal vádolták, hogy Csernovicban orosz hírszerzési tisztekkel találkozott.

Olekszandr Szkipalszki altábornagy, az ukrán védelmi minisztérium (GUR) fő hírszerzési igazgatóságának első számú vezetője és az SBU, az ukrán titkosszolgálat volt első elnökhelyettese azt mondta, hogy az SBU egyik titkosszolgálati tisztje, aki Janukovics elnöksége idején Csernovicban dolgozott, megerősítette George Simion román parlamenti képviselő legalább egy találkozóját az orosz titkosszolgálati tisztekkel – írja a Hotnews.

A portál megkeresésére az AUR képviselői megerősítették, hogy George Simionnak 2020-tól 2024-ig tilos Ukrajnába utaznia, és azt állították, hogy az ukrán hatóságok döntésének oka a pártvezető szakszervezeti tüntetéseivel függ össze.

„Az ukrán hírszerzés támadást indított a román szakszervezetisek ellen. A román és moldovai érdekek hagyományos ellenfelei tartós offenzívát indítottak országunk legismertebb szakszervezeti politikusa ellen” – írták akkor a párt képviselői a Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!