3 millió euró kenőpénzt fogadhatott el a liberális Iulian Dumitrescu, ebből 600 ezret luxusutazásokra költött

2024. február 2. – 09:43

3 millió euró kenőpénzt fogadhatott el a liberális Iulian Dumitrescu, ebből 600 ezret luxusutazásokra költött
Iulian Dumitrescu távozik a DNA székhelyéről – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL egyik legbefolyásosabb emberét, Iulian Dumitrescut, a Prahova Megyei Tanács elnökét 60 napra bírósági felügyelet alá helyezték. Az ügyészek kenőpénz elfogadásával és hamis nyilatkozattétellel vádolják. Az általa állítólag elfogadott kenőpénz meghaladja a 3 millió eurót, és az összeget külföldi utazásokra, luxuscikkek vásárlására, teniszórákra, magániskolai tandíj kifizetésére fordította.

A Digi24 szerint Iulian Dumitrescu másfél év alatt közel 600 ezer eurót költött luxustermékekre és nyaralásokra, többek között Dubajban, Abu Dhabiban, a Maldív-szigeteken, Caprin, Mykonoson és Nizzában vakációzott az elmúlt időszakban.

Nyomozás folyik a nővére és a sógora ellen is, akik bűnrészesek a vesztegetésben és a hamis vallomásokban. Arról is ír a sajtó, hogy 2023 augusztusában a megyei tanácselnök felesége egy 29 300 eurós karórát kapott, amit a sógora fizetett.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön 19 házkutatást tartott Bukarestben és Prahova megyében, többek között a megyei tanács székhelyén. Dumitrescut csütörtök délután kísérték kihallgatásra a DNA székházába. Az ügyészségről távozó Dumitrescu nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

A korrupcióellenes ügyészség székházából távozó Iulian Dumitrescut körbeveszik az újságírók – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
A korrupcióellenes ügyészség székházából távozó Iulian Dumitrescut körbeveszik az újságírók – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos



Házkutatást tartottak többek között Iulian Dumitrescu és több családtagja – többek között a nővére – lakásán, valamint a Hidro Prahova vízszolgáltató székházában. Az ügyészségi kivizsgálás a Mizil körgyűrűjének tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződéssel kapcsolatos.

A G4Media értesülései szerint a liberális Iulian Dumitrescu egy 800 négyzetméteres luxuslakásban lakott a Stejarii negyedben, amely a focista Cristian Chivu és felesége tulajdonában van. A DNA csütörtökön tartott házkutatást a lakásban. Médiaértesülések szerint Iulian Dumitrescu havi 6000 eurós bérleti díjat fizetett a rezidenciáért.

Emellett a központi sajtóban megjelent hírek szerint Iulian Dumitrescu és felesége rendszeresen két luxusautóval közlekedik, amelyek együttes értéke meghaladja az 500 ezer eurót. Ezek egy Lamborghini Urus és egy Bentley. A két autó nem szerepel a liberális politikus vagyonnyilatkozatában. A vagyonnyilatkozatában egy Land Rover gépkocsit szerepeltetett.

Dumitrescu állítólag több tízezer lejt költött olyan üzletekben, mint a Level Shoes Dubaj, a Chanel Dubaj, a Van Cleef Monaco, vagy olyan egzotikus helyeken, mint a One & Only Resorts Reethi Rah Maldives és a Joali Maldives.

A nyomozók szerint ez a 3 millió lejes összeg több mint kétszerese az 1.078.507 lejes és 57.000 eurós összegeknek, amelyek Iulian Dumitrescu és családja (feleség + eltartott gyermekek) által a 2022-es és 2023-as két vagyonnyilatkozatban bevallott összes jövedelmet jelentik.

Dumitrescu jövedelme a fizetéséből származik, ami évi 164 268 lej, és a felesége, Alexandra Paula Dumitrescu, az SC Metropolitan Mega Promotion SRL vezérigazgatójaként kapott fizetéséből, ami 56 388 lej (a vagyonnyilatkozatot 2023 júniusában töltötték ki). Tavaly 573.837 lej osztalékot is felvett ettől a cégtől.

A cég, ahol Dumitrescu felesége vezérigazgató, út- és autópálya-építési munkálatokkal foglalkozik, 2022-ben két alkalmazottja volt, és az ANAF szerint a 3,2 millió lejes összbevételből 2,1 millió lejes nyereséget ért el.

A pénzt, amelyet Iulian Dumitrescu elköltött, a húga, Angelica Marilena Lambrea utalta át Iulian Dumitrescu számláira, és nem szerepel a vagyonnyilatkozatában – állítják az ügyészek is. Az ügyészek szerint Iulian húga nem tudja megindokolni, hogy miért töltötték fel a számláit több százezer lejjel készpénzbefizetések vagy különböző cégek átutalásai révén.

A DNA nyomozói azt gyanítják, hogy a testvére által Iulian Dumitrescu számláira átutalt pénz valójában olyan cégektől származik, amelyeknek segítettek a „Mizil terelőút” és a Prahova megyei általános javítási munkálatok elnyerésében. Annak érdekében, hogy megkönnyítse számukra a szerződések elnyerését, Iulian Dumitrescu állítólag azt javasolta az üzletembereknek, hogy a BERTONI CONSTRUCT SRL céget vásárolják meg a jogos tulajdonostól, Daniel Lambreától, a sógorától, túlárazott összegért: 9 millió euróért.

Iulian Dumitrescu azt mondta, hogy nincs takargatnivalója, a Nemzeti Liberális Párt pedig azt, hogy bízik az igazságszolgáltatásban.

Az USR szerint az államelnök embere Dumitrescu, Iohannis viszont nem pánikol

Iohannist is megkérdezték az újságírók, hogy mi a véleménye a pártbeli legújabb korrupciós botrányról, főként azután, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, Cătălin Drulă arról beszélt a sajtónak, hogy Dumitrescu az államfőnek a pártfogoltja, és mint ilyen, nemcsak az elmúlt három évben, hanem sokkal hosszabb ideje lopkodja a közpénzt.

Drulă egy olyan korrupciós ügyről számolt be, amelyet közlekedési miniszterként vett észre, miután Lucian Bodét váltotta a tisztségben. Bode és Dumitrescu kétszeres áron vásárolt mentőhajókat egy észt hajógyártól 2020 folyamán, amikor a koronavírusjárvány miatt amúgysem ez lett volna a prioritás.

„Az egész rendszer mögötte el volt rendezve, hogy kinek megy a szerződés, hova mennek a kenőpénzek, és ezért volt szükség arra, hogy a PNL, Dumitrescu úr és a haverjai kulcspozíciókban maradjanak, mert ők voltak azok, akik ezeket az ügyleteket lebonyolították” – mondta Cătălin Drulă.

Klaus Iohannis azonban nem vette a lapot, szerinte a Dumitrescu körül kirobban korrupciós botrány nem érinti a pártot.

„Láttam a hírt, nem hiszem, hogy jelentősen érinti a pártot az ügy, mert ez nem a politikai tevékenységét kérdőjelezi meg a tanácselnöknek, hanem a gazdasági tevékenységét, és itt mindenkinek válaszolnia kell, ha az ügyészek kérdezik” – mondta az elnök Brüsszelben.

„Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen akciónak jelentős politikai érintettsége lenne. Természetesen lesznek olyanok, akik megpróbálnak majd összefüggéseket keresni, de el kell ismernünk, hogy az ügyészeknek minden joguk megvan ahhoz, hogy ha egyértelmű jelzések vannak, akkor ellenőrizzenek embereket” – tette hozzá az államfő.

Lemondott párttisztségeiről a korrupcióval gyanúsított tanácselnök

Bár bűnösségét nem ismerte el, a nap vége felé Dumitrescu bejelentette, hogy lemond minden párttisztségéről, „mert a pártnak semmi köze ehhez az ügyhöz”.

A politikus egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy lemond a PNL első alelnöki és az alakulat Prahova megyei szervezetének elnöki tisztségéről.

Kijelentette, hogy az ügyészség rendelkezésére bocsátotta az összes kért információt és adatot. „Együttműködöm az állami intézményekkel, hogy mielőbb tisztázzuk a helyzetet. A törvény értelmében továbbra is megillet az ártatlanság vélelme” – szögezte le.

Dumitrescu politikai pályafutása

Az 51 éves Dumitrescu a Prahova megyei Vălenii de Munte-ban született, de politikai pályafutása nagy részét Călărași megyében töltötte. A liberális párt első alelnöke is volt, rendkívül diszkrét politikus, aki kerülte a nyilvános szerepléseket. Két cikluson át szenátorként tevékenykedett. A 2020-as helyhatósági választások előtt a PNL Prahova megyei fiókjának élére került, és Plopeni városában telepedett le.

Bár PNL színeiben indult a helyhatósági választásokon 2020-ban, elnyerte az USR támogatását is. Az USR Prahova akkori elnöke, Mihai Polițeanu nyilvánosan bejelentette, hogy a párt Dumitrescut támogatja a Prahova Megyei Tanács elnöki tisztségéért.

Miután megkapta ezt a közigazgatási pozíciót, Dumitrescu átigazoltatta korábbi munkatársait Călărași megyéből hozott Prahovába, ahol a megye közigazgatásában különböző tisztségeket adott nekik.

A megyei tanács élén eltöltött több mint három év alatt Iulian Dumitrescut azzal vádolták, hogy ritkán jár be a hivatalba, politikai ellenfelei pedig informális beszélgetések során azt állították, hogy „telefonon” vezeti az intézményt.

Iulian Dumitrescu bevallott vagyona köszönőviszonyban sincs azzal, ami az életmódjából kiderült

Legutóbbi, 2023 júniusában kitöltött vagyonnyilatkozata szerint Iulian Dumitrescu és felesége egy 2008-ban vásárolt egy 150 négyzetméteres lakást. Továbbá egy másik, 2005-ben vásárolt 45 négyzetméteres lakás van a tulajdonában, valamint egy 2014-es Range Rover terepjárót birtokol.

A vagyonbevallásában a hitelek között említi Dumitrescu 2023-ban, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak adott 45 000 eurót, valamint három magánszemélyeknek adott kölcsönt, összesen 170 000 lej és 70 000 euró értékben. Folyószámláján összesen 70 000 leje van.

Az adósságok fejezetnél egy 127.000 eurós kölcsön van feltüntetve, amelyet az Erste Banktól vett fel, 2036-os határidővel, de egy magánszemélytől származó 180.000 dolláros kölcsön is szerepel a bevallásban, amelyet 2012-ben kapott állítólag, és idén volna a visszafizetési határidő. 2022-ben a megyei tanácstól kapott fizetésének teljes összege 164 268 lej.

2020-ban eladott egy közel egymillió lej értékű földterületet egy cégnek, és ugyanezen a napon eladott egy másik, Dâmbovița megyében található földterületet ugyanannak a cégnek 775.000 lejért.

A vádhatóság szerint ugyanakkor Dumitrescu jelentős összegeket titkolt el az elmúlt három évben közzétett vagyonnyilatkozataiban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!