Megbírságolták egy Jézust gatyában ábrázoló bukaresti kiállítás szervezőit

2024. február 1. – 11:28

Megbírságolták egy Jézust gatyában ábrázoló bukaresti kiállítás szervezőit
Részletkép a kiállításból – Fotó: képernyőmentés a kiállítást bemutató videóból

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzbírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egy keresztény vallási témákat is feldolgozó bukaresti képzőművészeti kiállítás szervezőit, valamint szóbeli figyelmeztetésben részesítette az alkotót.

A felháborodást egyesek részéről elsősorban az váltotta ki, hogy a keresztre feszített Jézust gatyában és agancsokkal ábrázolta Paul Baraka képzőművész. Illetve hogy az egyik festményén Szűz Máriát ábrázolta egészen sajátos módon. Az ortodox ikonokra jellemző ábrázolásmódot úgy módosította, hogy Mária helyére egy halálfejes tetkós, női ruhákat viselő férfi került, kezében zöld füstöt eregető cigarettával. A Scena9 portál számolt be részletesen a kiállításról és az azt követő reakciókról, illetve a bírságról is.

A tárlatnak helyet biztosító Bukaresti Városi Múzeumra, az Art Society Kulturális Központ Alapítványra és Ruth Hibbard brit kurátorra 5 ezer lejes (kb. ezer eurós) bírságot szabott ki a diszkriminációellenes tanács. A döntést múlt héten hozták meg a tavaly nyári tárlat ügyében. A tanács elnöke, Asztalos Csaba úgy nyilatkozott, hogy határesetnek tekinti a döntést, a megoldást pedig nem tartja meggyőzőnek.

Mint kifejtette, a tanács tagjainak többsége arra a következtetésre jutott, hogy a kiállítással túllépték a véleménynyilvánítás szabadságának határát, mert az alkotások sértik Románia lakossága jelentős részének vallási érzéseit, és nem megfelelő módon mutatják be a vallási szimbólumokat.

A döntést a személyes méltósághoz való joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, az állam és a kultúra közötti kapcsolatokkal és a szerzői joggal kapcsolatos országos és nemzetközi ítélkezési gyakorlatot tanulmányozva hozták meg, mondta Asztalos.

A műveket 2023 szeptemberében Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház szóvivője obszcénnek, istenkáromlónak, szentségtörésnek nevezte, melyek gúnyolják az egyházat.

Diana Șoșoacă szenátor, a szélsőjobboldali SOS Romania párt elnöke pedig tiltakozó akciót is szervezett az általa blaszfémiának nevezett kiállítás bejáratánál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!