Nem változik a háziorvosi szolgáltatások pontértéke

2024. január 31. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyja a kormány szerdai ülésén az egészségügyi keretszerződést. A kabinet ülésének elején Marcel Ciolacu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a háziorvosokkal megbeszélteknek megfelelően változatlan marad a fejenkénti díj, illetve a háziorvosi rendelőkben és a járóbeteg-szakellátásban nyújtott szolgáltatásokért járó pontok értéke sem változik tavalyhoz képest – írja az Agerpres.

„Az elkövetkezőkben folytatjuk a tárgyalásokat az egészségügyi szakszervezetekkel, hogy méltányos megállapodásra jussunk” – tette hozzá a kormányfő.

Az egészségügyi keretszerződés, illetve a háziorvosi szolgáltatások pontértéke esetleges változása az után váltott ki felháborodást, hogy Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (CNAS) január elején közvitára a tervezetet. A tervezet visszavonását kérte orvosi kamara, és felmerült, hogy februártól akadozik majd a háziorvosi ellátás, ha nem hosszabbítják meg a keretszerződéseket.

A tervezetben az egészségügyi alapellátásban a fejenkénti díjat 7,7 lejben, a szolgáltatásonkénti pont értékét 6,2 lejben, a járóbeteg-szakellátásban pedig a szolgáltatásonkénti pont értékét 3,3 lejben szabták meg, ami az orvosi szolgáltatásokért járó pontértékek csökkentését jelentette volna. A háziorvosok azt mondták, a pontértékcsökkentés, az adóügyi módosítások és a megnövekedett infláció hatására akár 50 százalékkal is visszaeshet a jövedelmük, ami „az összeomlás szélére sodorná az alap- és járóbeteg-ellátást”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!