Akadozhat februárban a háziorvosi ellátás, ha nem hosszabbítják meg a keretszerződéseket

2024. január 17. – 14:58

Akadozhat februárban a háziorvosi ellátás, ha nem hosszabbítják meg a keretszerződéseket
Háziorvosok tüntetnek 2024. január 17-én az Országos Egészségbiztosítási Pénztár bukaresti székhelye előtt – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok tüntettek szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) bukaresti székhelye előtt. Az orvosok a szolgáltatásaikért járó pontértékek tervezett csökkentése ellen tiltakoznak, írta az Agerpres.

A résztvevők táblákat tartanak a magasba a következő feliratokkal: „Ne űzzetek csúfot az orvosokból!”, „Tisztességes jövedelmet akarunk!”, „Ne tegyétek tönkre a háziorvosi rendszert!”

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által múlt héten közvitára bocsátott dokumentum szerint az egészségügyi alapellátásban a fejenkénti díjat 7,7 lejben, a szolgáltatásonkénti pont értékét 6,2 lejben, a járóbeteg-szakellátásban pedig a szolgáltatásonkénti pont értékét 3,3 lejben szabták meg.

A háziorvosok azt mondják, a pontértékcsökkentés, az adóügyi módosítások és a megnövekedett infláció hatására akár 50 százalékkal is visszaeshet a jövedelmük, ami „az összeomlás szélére sodorná az alap- és járóbeteg-ellátást”.

A bukaresti háziorvosok egyesületének elnöke, Sandra Alexiu hangsúlyozta, január végén lejár a családorvosok szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ha ilyen körülmények között nem fogják meghosszabbítani ezeket, a betegeknek fizetniük kell majd a vizsgálatokért, illetve nem tudnak beutalót vagy ártámogatott recepteket kibocsátani – magyarázta.

Hasonló tüntetések zajlottak a héten az ország más megyéiben is, Marosvásárhelyen például kedden vonultak a kormányhivatal épülete elé, a Kolozs megyei háziorvosok pedig csütörtökre hirdettel tiltakozó akciót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kolozsvári székháza elé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!