Șoșoacă-pártja bejut az EP-be, az RMDSZ a parlamenti küszöb alatt maradhat

2024. január 30. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

A PSD a szavazatok 29,5%-át, a PNL 18,8%-át, az AUR 18,4%-át szerezné meg, ha vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat – derül ki az INSCOP által a News.ro megbízásából készített felmérésből. A százalékokat azoknak a válaszolóknak az alapján számolták, akik a listán szereplő pártok valamelyikét preferálták, függetlenül attól, hogy azt mondták, biztosan szavaznak-e vagy sem. Ha azokat a válaszokat vesszük figyelembe, akik esetében változnak, akik a választási részvételüket is biztosra jelezték, a PSD 27,1 százalékon áll, a koalíciós partnere, a PNL illetve 19,8 százalékkal, míg a harmadik a Románok Egyesüléséért Szövetség 17,9 százalékkal.

A negyedik az Egyesült Jobboldal Szövetség, amely a Mentsétek meg Romániát Szövetségből, a Népi Mozgalom Pártból és a Jobboldal Erejéből (USR-PMP-FD – 12,9, illetve 16,2 százalék) áll, míg az ötödik bejutó Diana Șoșoacă SOS Románia pártja 6,5, illetve 7,1 százalékkal. Az RMDSZ a biztos pártválasztók körében nem éri el a parlamenti küszöböt, vagyis az öt százalékot: 4,8 százalékra mérték. A választásokon biztosan résztvevő biztos pártválasztók körében viszont már 5,6-ra emelkedik. A többi párt nem jutna be az uniós törvényhozásba.

A megkérdezettek 50,9 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni az EP-választáson. A felmérés január 16. és 24. között készült 1100 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3 százalékos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!