Sietség okozhatta a székelyudvarhelyi falomlást: december 31-ig le kellett zárni a munkálatokat

2024. január 30. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Hang arról ír, hogy a közadatigényléssel kikért támogatási dokumentumok szerint december 31-ig be kellett fejezni a munkálatokat a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, ezért volt sietős az árokásás. A székelyudvarhelyi falomlásbankét diák vesztette emiatt életét.

A gimnázium épületei a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában vannak, az egyház pedig felújításukra támogatást kért a Bethlen Gábor Alaptól. A Magyar Hang ezeket a támogatási szerződéseket kérte ki a BGA-tól. A dokumentumokból kiderült, a három épület felújítását több részletben támogatta a magyar állam. Először 50 millió forintot ítéltek meg a „Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium fejlesztésének támogatására” jogcímen az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumában. A munkálatokat 2018. május végéig kellett befejezni, az elszámolási határidő egy hónappal később volt.

A második támogatás már jóval nagyobb összeg, másfél milliárd forint, írja a portál. Ezt már a BGA folyósította, és a gimnázium főépületének felújítását kellett elvégezni ebből az összegből. 2019 áprilisa volt kitűzve határidőként, de az érsekség hosszabbítást kért, így 2020-ra készültek el végül a teljes felújítással.

A decemberi tragédiában érintett épülettel kapcsolatos támogatói okiratot 2022. január 25-én írták alá, közölte a kikért dokumentumok alapján a Magyar Hang, és a cikkből az is kiderül, hogy 767 millió 600 ezer forintot adtak erre a célra az érsekségnek. Ebben az esetben 2023. augusztus 31. lett volna a határidő, de 2023 áprilisában a BGA még adott extra 40 millió forintot és ismét kitolta a megvalósítási határidőt.

És itt következik az a nagyon fontos információ, amelyre a Magyar Hang felhívja a figyelmet: az új időpont a munkálatok befejezésére 2023. december 31. volt, az elszámolást pedig 2024. január 30-án kellett volna megejteni. A döntéshez csatolt szakmai programban megjelenik egy új elem a felsorolt és elvégzésre váró munkálatok között: a drénezés. A portál idézi a benyújtott dokumentációból az idevágó részt: „előzetes számítások alapján ebből a támogatásból csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokra futja majd (drénezés, vízlevezetések, új közműcsatlakozás, tetőjavítás, stb.)”.

Ebből világosan kiderül, mutat rá a Magyar Hang, hogy az épület külső fala mentén futó mély sáncot azért ásták ki decemberben, hogy a szakmai beszámolóban leírt drénezést és vízlevezetést befejezzék a december 31-i határidőre. Azonban a munkálatok közben, december 18-án délután a kollégium beomlott, maga alá temetve több diákot. A két halálos áldozatot követelő tragédia kapcsán folynak az ügyészségi vizsgálatok. A munkálatokat kivitelező cég vezetőjét, a tervezőt és a tulajdonost képviselő projektmenedzsert is hatósági felügyelet alá helyezték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!