A bántalmazás ellen kampányol az oktatási minisztérium, pénz híján csúsznak a már kitalált programok

2024. január 30. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Országos kampányt indít az oktatási minisztérium és a rendőrség az iskolai bántalmazás következményeinek tudatosítására, miközben egyelőre nem világos, hogy mi lesz azokkal a pályázati támogatásokkal, amelyeket már ebben a témában már megítélt, karácsony előtt néhány nappal folyósított, majd visszavett a tárca.

A januártól júniusig tartó kampány beindítását a Facebookon jelentette be a minisztérium kedden, a béke és az erőszakmentesség iskolai napja alkalmából, írta az Agerpres.

Bejegyzésében a szaktárca a bullyinggal összeegyeztethetetlen erkölcsi értékek népszerűsítését szorgalmazza: a megértését, elfogadókészségét, tiszteletét, felelősségtudatét. A minisztérium közleménye szerint a Bukarestre és az ország összes megyéjére kiterjedő kampány megyénként és fővárosi kerületként legalább öt-öt iskolában zajlik majd.

A kampány célcsoportjai a hatodikos, hetedikes és nyolcadikos gyerekek, akiket tájékoztatnak az iskolai bántalmazás jogi következményeiről, szüleiket pedig a megelőzés módozataitól. Ugyanakkor vetélkedőt is szerveznek az általános iskolások körében az iskolai biztonság témakörében, illetve megerősítik az együttműködést a helyi hatóságok, az illetékes szervek és a tanulói, szülői szervezetek között – derül ki a minisztériumi közleményből.

Az oktatási minisztérium 2023-ban már kiírt egy pályázatot iskolák számára a bántalmazások megelőzését célzó, 2024 januárja és májusa között megszervezett projektekre, de amint a Transtelexen bemutatott háromszéki iskolák esete mutatja, nagyon kevés pénzt ítéltek meg erre, ráadásul nem világos, hogy azt a keveset végül valóban megkapják-e az iskolák.

Mint írtuk, az oktatási minisztérium országos szintű pályázatára elkülönített pénzt a diáklétszám alapján osztották szét a megyék között, Kovászna megyének így 21 ezer lej jutott, amit atíz beérkező pályázat elbírálása után helyi szinten osztottak szét. A döntés szerint öt iskola 4000 lejt, egy iskola pedig mindössze 1000 lejt kapott. Azt, hogy ez szinte semmire nem elég, Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár is elismerte a Transtelexnek, de úgy vélte, egyelőre ezek voltak a lehetőségek, és a fontos az, hogy országos szinten elkezdtek foglalkozni a problémával.

A megítélt összeget karácsony előtt néhány nappal át is utalták az iskoláknak, de mivel a támogatást nem költötték el 2023-ban, hiszen a programok a következő évre szóltak, vissza kellett utalni azt a minisztériumnak. Kallós Zoltán korábban azt mondta, úgy tudja, hogy január folyamán megérkezik a pénz, de Szőcs Levente, a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ igazgatója a Maszolnak úgy nyilatkozott, egyelőre nem kaptak választ a minisztériumtól arra, hogy mi lesz a támogatással, és a januárra betervezett tevékenységek már mindenképpen elcsúsztak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!