A bántalmazás ellen kampányol az oktatási minisztérium, pénz híján csúsznak a már kitalált programok

2024. január 30. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Országos kampányt indít az oktatási minisztérium és a rendőrség az iskolai bántalmazás következményeinek tudatosítására, miközben egyelőre nem világos, hogy mi lesz azokkal a pályázati támogatásokkal, amelyeket már ebben a témában már megítélt, karácsony előtt néhány nappal folyósított, majd visszavett a tárca.

A januártól júniusig tartó kampány beindítását a Facebookon jelentette be a minisztérium kedden, a béke és az erőszakmentesség iskolai napja alkalmából, írta az Agerpres.

Bejegyzésében a szaktárca a bullyinggal összeegyeztethetetlen erkölcsi értékek népszerűsítését szorgalmazza: a megértését, elfogadókészségét, tiszteletét, felelősségtudatét. A minisztérium közleménye szerint a Bukarestre és az ország összes megyéjére kiterjedő kampány megyénként és fővárosi kerületként legalább öt-öt iskolában zajlik majd.

A kampány célcsoportjai a hatodikos, hetedikes és nyolcadikos gyerekek, akiket tájékoztatnak az iskolai bántalmazás jogi következményeiről, szüleiket pedig a megelőzés módozataitól. Ugyanakkor vetélkedőt is szerveznek az általános iskolások körében az iskolai biztonság témakörében, illetve megerősítik az együttműködést a helyi hatóságok, az illetékes szervek és a tanulói, szülői szervezetek között – derül ki a minisztériumi közleményből.

Az oktatási minisztérium 2023-ban már kiírt egy pályázatot iskolák számára a bántalmazások megelőzését célzó, 2024 januárja és májusa között megszervezett projektekre, de amint a Transtelexen bemutatott háromszéki iskolák esete mutatja, nagyon kevés pénzt ítéltek meg erre, ráadásul nem világos, hogy azt a keveset végül valóban megkapják-e az iskolák.

Mint írtuk, az oktatási minisztérium országos szintű pályázatára elkülönített pénzt a diáklétszám alapján osztották szét a megyék között, Kovászna megyének így 21 ezer lej jutott, amit atíz beérkező pályázat elbírálása után helyi szinten osztottak szét. A döntés szerint öt iskola 4000 lejt, egy iskola pedig mindössze 1000 lejt kapott. Azt, hogy ez szinte semmire nem elég, Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár is elismerte a Transtelexnek, de úgy vélte, egyelőre ezek voltak a lehetőségek, és a fontos az, hogy országos szinten elkezdtek foglalkozni a problémával.

A megítélt összeget karácsony előtt néhány nappal át is utalták az iskoláknak, de mivel a támogatást nem költötték el 2023-ban, hiszen a programok a következő évre szóltak, vissza kellett utalni azt a minisztériumnak. Kallós Zoltán korábban azt mondta, úgy tudja, hogy január folyamán megérkezik a pénz, de Szőcs Levente, a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ igazgatója a Maszolnak úgy nyilatkozott, egyelőre nem kaptak választ a minisztériumtól arra, hogy mi lesz a támogatással, és a januárra betervezett tevékenységek már mindenképpen elcsúsztak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!