Meghekkelték a román parlament informatikai rendszerét, ellopták Ciolacu személyi adatait is

2024. január 30. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kibertámadás érte a képviselőház informatikai rendszerét. Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) vizsgálja az esetet.

A veszélyeztetett adatok között vannak tisztviselők személyes adatai, köztük Marcel Ciolacu román miniszterelnök személyi adatai is. Kormányzati források szerint, írják egyes portálok, a hackerek 0,8 bitcoin összeget kértek az adatok kiadásáért cserébe, ami körülbelül 40 ezer eurónak felel meg. Az Agerpres viszont úgy tudja, hogy nem érkezett váltságdíjra vonatkozó követelés.

„Több mint 250 000 MB dokumentumot és szerződést szereztünk meg, valamint több információt a román képviselőházból. Ezeknek az adatoknak egy kis részét fogjuk először közzétenni” – jelentették be a hackerek.

A kibertámadás aggodalmat keltett a hatóságok körében, és rávilágított az állami intézmények informatikai rendszereinek sebezhetőségére.

Vizsgálat indult, és a képviselőház képviselői panaszt is tettek a DIICOT-nál.

„Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) értesült a képviselőház biztonsági réséről, és jelenleg együttműködik más, kiberbiztonságban illetékes hatóságokkal az incidens kivizsgálásában” – mondta el az egyik hírügynökségnek Mihai Rotariu, a DNSC Kommunikációs, Marketing és Média Igazgatóságának koordinátora.

Elmondta, hogy a vizsgálat jelenleg is folyik, és további részletekkel nem tudott szolgálni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!