Románia is felfüggeszti az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének finanszírozását

2024. január 29. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

A vizsgálat idejére felfüggeszti Románia az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) finanszírozását, miután felmerült a gyanú, hogy annak munkatársai részt vettek az Izrael elleni október 7-i terrortámadásban, jelentette be hétfőn a külügyminisztérium a News.ro szerint.

A külügy már egy nappal korábban közölte, hogy aggasztónak tartja a súlyos vádakat, amelyek szerint az UNRWA munkatársai részt vettek az Izrael elleni terrortámadásban, gyors és alapos kivizsgálást sürgetett, de akkor még nem jelentette ki egyértelműen, hogy felfüggeszti a támogatásokat.

Románia legutóbb 200 ezer euró kifizetését hagyta jóvá az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének a finanszírozására, az önkéntes pénzügyi hozzájárulás egy részeként.

A Telex összefoglalója szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója pénteken közölte a BBC-vel, hogy a Hamász október 7-i támadásaiban olyanok is részt vettek, akik „UNRWA-tól kapnak fizetést”. Mark Regev értesülései szerint az UNRWA iskoláiban egyes tanárok „nyíltan ünnepelték” a támadásokat, amiben a Hamász fegyveresei körülbelül 1300 embert, főként civileket öltek meg, további 250 embert pedig túszul ejtettek. Regev arra is utalt, hogy egy kiszabadult izraeli túszt annak vallomása szerint egy UNWRA-dolgozó házában tartották fogva.

A hírek miatt Ausztrália, Kanada, Finnország, Németország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok felfüggesztette a támogatásokat, hozzájuk csatlakozott Románia is. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) vezetője felszólította a finanszírozást leállító országokat, hogy gondolják át „megdöbbentő” döntésüket – írja a BBC.

„Megdöbbentő látni, hogy az ügynökség pénzeszközeit felfüggesztették a személyzet egy kis csoportja ellen felhozott vádak miatt, különös tekintettel arra, hogy az UNRWA azonnal felmondta az érintettek szerződését és átlátható független vizsgálatot indított” – jelentette ki Philippe Lazzarini, a szervezet főbiztosa. Szerinte rendkívül felelőtlen lenne szankcionálni az ügynökséget és az egész közösséget ebben az időszakban, mivel a Gázai övezetben több mint kétmillió ember túlélése függ ettől.

Az UNRWA 12 munkatársa közül, akik állítólag részt vettek az október 7-én Izraelben elkövetett halálos Hamász-támadásban, kilencet elbocsátottak, egyet megöltek, két másik személy kiléte pedig „tisztázás alatt áll” – idézte António Guterres ENSZ-főtitkárt a CNN.

Guterres gyors lépéseket ígért, hozzátéve, hogy az ENSZ felügyelőszervezete már vizsgálatot indított, és ezt független felülvizsgálat követi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!