Hivatalosan is bemutatta az EP-listáját és a választási programját az Egyesült Jobboldal szövetség

2024. január 28. – 19:39

Hivatalosan is bemutatta az EP-listáját és a választási programját az Egyesült Jobboldal szövetség
Az Egyesült Jobboldal Szövetség vezetői a vasárnapi eseményen – Fotó: Saul Pop / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje alkotta választási szövetség, az Egyesült Jobboldal vasárnap hivatalosan is bejelentette az európai parlamenti választások induló jelöltjeit, illetve a választási programját. Ahogy már korábban is jelezték, Dan Barna (USR) vezeti majd a listát, akit Vlad Voiculescu (USR) követ, majd Eugen Tomac (PMP), Vlad Botoş (USR), Cristina Mădălina Prună (USR), Violeta Alexandru (FD), Radu Mihai Mihail (USR), Corina Atanasiu (USR) és Adriana Cristian (USR) következik.

A szövetség választási programja 12 pontból áll. Ebből az első pont a valódi schengeni csatalakozásról szól, majd többek között európai életet, illetve európai színvonalú oktatást és egészségügyet ígérnek a románoknak. Emellett a korrupció elleni harc folytatását, demokráciát és jogállamiságot, az EU-s források hatékonyabb felhasználását, a családi gazdaságok finanszírozását, Moldova csatlakozását az EU-ba, illetve tiszta környezetet is ígérnek a szövetségre lépő pártok, amelyeknek a legutóbbi felmérések szerint 14 százalékos a támogatottsága. Az Egyesült Jobboldal teljes választási programja itt olvasható.

A szövetség eseményén természetesen a pártelnökök is felszólaltak. A rendezvényen Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Romániát továbbra is egy „olyan rendszer polipja fojtogassa”, amely a politikai pártokat és a politikusokat „új nómenklatúraként” építette fel.

Orban azt mondta, 2020-ban megalakult egy középjobboldali koalíció, amelynek esélye lett volna megvalósítani azt a változást, amelyre a lakosság vágyik,

de egy „ördög” keresztülhúzta terveit,

visszahelyezte a hatalomba a Szociáldemokrata Pártot (PSD), és most Marcel Ciolacu PSD-elnök ugyanolyan „funkcionális analfabetizmussal”, „sarlatánsággal”, „arroganciával” és „megvetéssel” kormányoz, „mint minden PSD-elnök Iliescutól kezdve”.

Ludovic Orban az esemény utáni sajtótájékoztatón kijelentette, szerinte a korábbi pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem jelent valós alternatívát a PSD-re, mert a PNL a PSD-hez hasonló alakulat lett, „ugyanazokkal a rossz szokásokkal”, és nem képviseli már a liberálisan gondolkodó embereket.

„Még ha a PNL az Európai Néppárt része is, csak azáltal jobboldali, hogy az EPP-hez tartozik. Vagy csak Brüsszelből tűnik jobboldalinak. Romániában a PNL baloldali: baloldali pártként viselkedik, és olyan intézkedéseket hoz, amelyek a liberális választók érdekeivel ellentétesek” – jelentette ki Ludovic Orban.

Az Egyesült Jobboldal arra „ítéltetett”, hogy egy valóban jobboldali elnököt ültessen az államfői székbe – jelentette ki vasárnap Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

„Az Egyesült Jobboldal arra ítéltetett, hogy valóban jobboldali elnököt juttasson Cotroceni-be, aki megvéd minket a tolvajoktól, plagizálóktól és Putyintól”

– jelentette ki Tomac. A PMP elnöke úgy vélte, az Egyesült Jobboldal képes lesz győztesként kikerülni az EP-választásokból. Kijelentette, a részleges schengeni csatlakozás nem nagy megvalósítás, inkább csak egy „kis ajándék”, amit „térden állva” fogadott el Románia.

„Iohannisnak nem sikerült egy elemi dolgot elérnie: hogy az utóbbi tíz évben az Európai Tanács napirendjére tűzze ezt a kérdést, ami nem Románia és Ausztria közötti probléma, hanem európai ügy. Egy ilyen érzékeny helyzetben, amikor háború dúl mellettünk, amikor az emberek nap mint nap félelemben élnek, a határoknak meg kell szűnniük. Ezzel szemben nekünk még mindig van egy mesterséges határunk, mert ezek az emberek nem voltak képesek keresztülvinni Románia érdekeit” – mondta a PMP EP-képviselője.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke arról beszélt a bemutató utáni sajtótájékoztatón hogy az Egyesült Jobboldal Szövetség jelent alternatívát azoknak, akik egy modern Romániát szeretnének. Szerinte az Egyesült Jobboldal Szövetség jelenti a valós kiutat a tolvajlásból, a szegénységből és a szélsőségekből, ezért arra kéri a vállalkozókat, értelmiségieket, a civil társadalmat és a felelős politikusokat, csatlakozzanak a szövetséghez.

A politikus kijelentette, az Egyesült Jobboldal Szövetségnek az a célja, hogy 2024 végén kormányt alakítson, és olyan államfőt juttasson a Cotroceni-palotába, aki törődik az országgal és annak modernizálásán dolgozik. Arra a kérdésre, hány EP-mandátumra számítanak, Drulă azt felelte, hogy „minél többre”, de nem saját maguk, hanem a lakosság érdekében.

„Ha nem akarsz egy modern Romániát, választhatod Ciolacut vagy Ciucát, mert tudhatod, mit nyújt ez a kiszipolyozó rendszer a zsíros állami állásaival, dedikált szerződéseivel és pénzzel teli csomagtartóival. Ha szélsőséges üvöltözéseket akarsz, megint csak van két-három választási lehetőséged. Azoknak viszont, akik modern Romániát akarnak, ott van az Egyesült Jobboldal Szövetség”

– jelentette ki Cătălin Drulă.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!