Ha most vasárnap lennének az EP-választások, toronymagasan a PSD nyerne

2024. január 25. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ha most vasárnap lennének az európai parlamenti választások, az Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerné azokat – derül ki az Avangarde közvélemény-kutató január második felében készült felméréséből. Azok között, akik azt válaszolták, hogy biztosan elmennének szavazni, a PSD a voksok 31 százalékát kapná meg.

A második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll a felmérésben, a szavazatok 20 százalékát kapnák meg, míg az AUR következik utána 19 százalékkal. Az USR, a PMP és a Jobboldal Ereje alkotta jobboldali választási koalíciót 14 százalékra mérték, az SOS Romániát pedig 8 százalékra. Az utóbbi Diana Şoșoacă pártja, amiben nem nagyon lehet tudni, hogy rajta kívül még ki van. A felmérés szerint az RMDSZ-nek meglenne az 5 százalékos bejutási küszöb, Dacian Cioloș pártjának, a Repernek viszont már nem.

A mostani közvélemény-kutatás eredményei nagyon hasonlítanak a PNL megrendelésére készített decemberi felmérés adataihoz. Akkor azt mérték, hogy a PSD a voksok 30 százalékát szerezné meg, míg PNL 20 százalékot, az AUR 18 százalékot, az USR 14 százalékot, az SOS Románia 6 százalékot, míg az RMDSZ 5 százalékot szerezne.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 61 százaléka jó vagy nagyon jó véleménnyel van az Európai Unióról, míg 33 százalékuk gondolja rossznak vagy nagyon rossznak.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint Románia jövője az EU-n belül vagy kívül van-e?”, a válaszadók 65 százaléka válaszolta azt, hogy az EU-n belül, 25 százaléka pedig azt, hogy azon kívül.

A PSD megrendelésére készült felmérésben a politikusok bizalmi indexét is mérték. Azt írják, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök élvezi a legnagyobb bizalmat 26 százalékkal, majd utána következik Diana Șoșoacă és George Simion 23-23 százalékkal, illetve Nicolae Ciucă 20 százalékkal. Dacian Cioloșt 15 százalékra mérték, Klaus Iohannist 16 százalékra, Ludovic Orbant 14 százalékra, míg Cătălin Drulat 11 százalékra.

A felmérést január 8-22. között végezték 1150 résztvevő személyes megkérdezésével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!