Megtámadta az ombudsman az érdemösztöndíjakra vonatkozó 30 százalékos szabályt

2024. január 24. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadta az alkotmánybíróságon a nép ügyvédjének hivatala a közoktatási törvénynek azt az előírását, amely szerint az iskolai osztályok tanulóinak legkevesebb 30 százaléka érdemösztöndíjra jogosult – közölte kedd este az intézmény.

Az ombudsman beadványa szerint az erre vonatkozó paragrafusok sértik az előreláthatóság és a jogszabályok egyértelműségének alkotmányos elvét.

A nép ügyvédjének hivatala úgy véli: az iskolai osztályok tanulóinak legkevesebb 30 százalékát érdemösztöndíjra feljogosító előírás az oktatáshoz való jogot sértő jogbizonytalansághoz vezet, mert a tanulmányi teljesítmény és az érdemek értékelésére vonatkozó kritérium hiányában minden jogi logikát nélkülöz.

Az ombudsman szerint az érdemösztöndíjakra való jogosultságnak az iskolai eredményektől kellene függenie, amelynek objektív fokmérője és egyben a közoktatás alapja a tanulók teljesítményének osztályozása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!