Külügyminiszter: Románia továbbra is támogatja a kétállami megoldást az Izrael-Hamász konfliktus kapcsán

2024. január 23. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Luminița Odobescu külügyminiszter hétfőn az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy Románia továbbra is támogatja a kétállami megoldást az Izrael-Hamász konfliktus kapcsán.

A román diplomácia vezetője a brüsszeli Külügyek Tanácsának ülésén részt vett egy találkozón, amelyen izraeli és palesztin külügyminiszterek, valamint a régió – Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Arab Liga főtitkára – miniszterei vettek részt.

„A szoros koordináció nagyon fontos számunkra, mind a térségbeli partnerekkel, mind pedig az amerikai partnerekkel, akik szintén nagyban részt vesznek a közel-keleti válság megoldásának keresésében” – mondta Odobescu.

Rámutatott, hogy a találkozón megismételték az október 7-i támadások határozott elítélését.

„Támogattuk Izrael önvédelemhez való jogát, összhangban a nemzetközi humanitárius joggal. Megvitattuk a különösen nehéz humanitárius helyzetet a Gázai övezetben. Ismertettem Románia ez irányú erőfeszítéseit, és a többi külügyminiszterrel együtt felszólítottam, hogy a Hamász előfeltételek nélkül engedje szabadon az összes túszt” – mondta a román miniszter.

A román tisztségviselő ugyanakkor elmondta, hogy a megbeszéléseken szó esett a konfliktus regionális terjedésének megakadályozásáról és a béke elérésének kilátásairól, hangsúlyozva, hogy európai szinten szoros koordinációra van szükség a Palesztin Hatósággal és Izraellel való kapcsolattartás érdekében. Odobescu szerint a megbeszélések célja a jelenlegi válság leküzdése és a kétállami megoldáson alapuló békefolyamat újraindítása, amennyiben lehetséges.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!