Fizetésképtelenségi eljárás indulhat a Csíki Sör ellen? És akkor mi van?

2024. január 22. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Csődeljárást indított a holland bejegyzésű Lixid Holding BV a Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – írta meg hétfőn a Hargita Megyei Törvényszék adatbázisára hivatkozva a Magyar Hang, és nyomán a Transtelex is. A Csíki Sör a maga sajátos stílusában rögtön reagált is a hírünkre, hogy nyugi, nincsenek csődben. Mivel általában nem a hétköznapjaink része a cégek fizetésképtelenségével kapcsolatos procedúrák, megpróbáltunk utánajárni, mit is jelent akkor a mostani eljárás.

A Csíki Sörnek abban igaza van, hogy (még) nincsenek csődben. A Lixid Holding BV a fizetésképtelenség megállapítását kérte. Azért indított eljárást a Lixid Project SRL ellen, hogy a bizonyítékok (érvek és ellenérvek) alapján a bíró eldöntse, hogy ténylegesen fennáll-e ez az állapot. Fizetésképtelenségi eljárás akkor indulhat egy cég ellen, ha egy egy bizonyos nagyságú tartozást 90 napon belül nem tud fizetni.

Ha a bíró megállapítja, hogy fizetésképtelen a cég, és ha megfelel a törvényes kereteknek, akkor megnyitja a fizetésképtelenségi állapotot, kinevez egy vagyonkezelőt, és elindul egy procedúra. Megfigyelés alá kerül a cég, és kielemzik, hogy miért került ebbe a helyzetbe, miért nem tudja kifizetni a tartozásait.

A Transtelex által megkérdezett szakértő szerint fizetésképtelenség még nem jelent csődöt, nem jelenti a cég felszámolását. A fizetésképtelenségi eljárás eredménye lehet a cég újraszervezése is. Ezen kívül lehetősége nyílik a két félnek a megegyezésre, és valamilyen módon a tartozás törlesztésére.

Ahogy a Magyar Hang megjegyezte, a Lixid Project SRL tulajdonosai fele-fele arányban Lénárd András és a Lixid Holding BV. A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartozás függvényében a tulajdonosnak kötelessége is kérni maga ellen a fizetésképtelenségi eljárás elindítását.

A Magyar Hang korábban a szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy katasztrofálisak a vállalkozás mérlegszámai. Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, ráadásul a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!