Az európai felhasználók adatait Európában tárolná a TikTok, ezzel csökkentve a nemzetbiztonsági kockázatot

2024. január 21. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a TikTok az Országos Hírközlési Felügyeleti és Szabályozási Hatóság (ANCOM) alelnökének, Pavel Popescu kijelentéseire, aki szerint a TikTok nemzetbiztonsági kérdést jelent, és be kellene tiltani az állami alkalmazottak telefonjain, írja a StartupCafe.

A TikTok közölte nyitott a tisztviselőkkel való megbeszélésekre, illetve befektet egy olyan projektbe, amely az európai felhasználók adatait a régióban tárolja.

„Egyetlen kormány sem férhet hozzá a felhasználóink adataihoz, és 12 milliárd eurót fektetünk be az iparágvezető Clover projektbe. Az NCC Group kiberbiztonsági szakértői által végzett független felügyelet és ellenőrzés mellett ez biztosítja az európai felhasználók adatainak Európában történő tárolását. Az első európai adatközpontunk már működik Írországban. Készséggel állunk rendelkezésre, hogy találkozzunk a tisztviselőkkel, hogy megvitassuk az esetleges aggályokat és kijavítsuk a tévhiteket” – mondta a TikTok képviselője a StartupCafe.ro-nak.

Az ANCOM alelnöke minden román állampolgárnak azt javasolta, hogy ne töltse le a telefonjára a TikTokot. „Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy ez az alkalmazás negatív módon használja az adatokat” – mondta. A szakértő hangsúlyozta, hogy míg az egyszerű polgároknak csak javasolhatja ezt, a kormányzati alkalmazottaknak biztonsági megfontolásokból kimondottan betiltaná, hogy munkahelyi készülékeiken tiktokozzanak.

Ha a román állam is meglépné ezt az intézkedést, egy tágabb és gyorsan terjedő európai folyamatot követne. Az uniós tagállamok ugyanis amerikai mintára egymás után tiltják be nemzetbiztonsági okokból kormányzati eszközökön, különösen a védelmi és belügyi területen a kínai alkalmazást. Az Európai Bizottság, a Európai Tanács és az EP 2023 februárjában döntött hasonlóképpen, a bizottság 32 ezer munkatársának lett letiltva munkahelyi telefonjáról a TikTok. A Bizottság szóvivői részletek nélkül annyit közöltek a nyilvánossággal, hogy belső vizsgálatok szerint a TikTok jelentős kiberbiztonsági és adatbiztonsági kockázatot jelent az Európai Unió intézményeire – további részleteket a vizsgálat eredményeiről nem árultak el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!