Visszavonná a belső égésű motorok 2035-ös betiltását az Európai Néppárt

2024. január 19. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Néppárt (EPP) a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának megszüntetését kéri, és a határőrök számának megháromszorozását szeretné elérni, írja a Politico alapján a G4Media. A hivatkozott pártprogram-tervezet a migráció ellenőrzésére helyez nagy hangsúlyt a keresztény értékeink megőrzése érdekében.

A 14 oldalas tervezet, amely a párt választások előtti programjának áttekintése, egy európai védelmi biztos kinevezését is szorgalmazza, aki koordinálná a politikákat az egész blokkban, miközben fokozatosan megszüntetné az uniós főképviselő szerepét – amelyet jelenleg egy spanyol szocialista politikus, Josep Borrell tölt be – egy „uniós külügyminiszter” javára.

Az uniós határőrök számának 10 ezerről 30 ezerre történő megháromszorozása mellett az EPP azt is szeretné, hogy több menedékkérelmet dolgozzanak fel az EU-n kívül, és több megállapodást kössenek az EU-n kívüli országokkal a migránsok távoltartása érdekében.

A néppártiak szerint ugyanakkor az Europolt – az uniós tömb bűnüldöző ügynökségét – „jelentősen” ki kell bővíteni, a jelenlegi 650 főről 3000 főre kell megháromszorozni a személyzetet, a kábítószer-kereskedelem és a terrorfenyegetettség elleni küzdelemre irányuló fokozott erőfeszítések részeként.
Az EPP főtitkára, Thanasis Bakolas a kiáltványról azt mondta, hogy a dokumentum egy „korai tervezet”, amelyet a jövő hétfői politikai találkozót követően módosítanak.

Az európai zöld és szociáldemokrata pártok elleni támadásként és az ipar támogatására való felhívásként a tervezet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi klímaügyi élharcosa egyik kiemelt politikájának – a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának – visszavonására szólít fel.

„Elutasítjuk az olyan tiltó politikát, mint a belső égésű motorok betiltása” – áll a kiáltványban – „és ezt a lehető leghamarabb felül is vizsgáljuk”.

Az elektromos autókra való átállás kikényszerítése helyett az EPP azt mondja, hogy „innovatív koncepciókra és piaci alapú eszközökre fog támaszkodni a klímavédelemben a kibocsátási tanúsítványokkal, a megújuló energiaforrások bővítésével és a körforgásos gazdasággal”, hozzátéve, hogy „tovább akarja fejleszteni” a Green Deal-t – von der Leyen nagy klímatörvénycsomagját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!