Visszavonná a belső égésű motorok 2035-ös betiltását az Európai Néppárt

2024. január 19. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Néppárt (EPP) a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának megszüntetését kéri, és a határőrök számának megháromszorozását szeretné elérni, írja a Politico alapján a G4Media. A hivatkozott pártprogram-tervezet a migráció ellenőrzésére helyez nagy hangsúlyt a keresztény értékeink megőrzése érdekében.

A 14 oldalas tervezet, amely a párt választások előtti programjának áttekintése, egy európai védelmi biztos kinevezését is szorgalmazza, aki koordinálná a politikákat az egész blokkban, miközben fokozatosan megszüntetné az uniós főképviselő szerepét – amelyet jelenleg egy spanyol szocialista politikus, Josep Borrell tölt be – egy „uniós külügyminiszter” javára.

Az uniós határőrök számának 10 ezerről 30 ezerre történő megháromszorozása mellett az EPP azt is szeretné, hogy több menedékkérelmet dolgozzanak fel az EU-n kívül, és több megállapodást kössenek az EU-n kívüli országokkal a migránsok távoltartása érdekében.

A néppártiak szerint ugyanakkor az Europolt – az uniós tömb bűnüldöző ügynökségét – „jelentősen” ki kell bővíteni, a jelenlegi 650 főről 3000 főre kell megháromszorozni a személyzetet, a kábítószer-kereskedelem és a terrorfenyegetettség elleni küzdelemre irányuló fokozott erőfeszítések részeként.
Az EPP főtitkára, Thanasis Bakolas a kiáltványról azt mondta, hogy a dokumentum egy „korai tervezet”, amelyet a jövő hétfői politikai találkozót követően módosítanak.

Az európai zöld és szociáldemokrata pártok elleni támadásként és az ipar támogatására való felhívásként a tervezet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi klímaügyi élharcosa egyik kiemelt politikájának – a belső égésű motorok 2035-től történő betiltásának – visszavonására szólít fel.

„Elutasítjuk az olyan tiltó politikát, mint a belső égésű motorok betiltása” – áll a kiáltványban – „és ezt a lehető leghamarabb felül is vizsgáljuk”.

Az elektromos autókra való átállás kikényszerítése helyett az EPP azt mondja, hogy „innovatív koncepciókra és piaci alapú eszközökre fog támaszkodni a klímavédelemben a kibocsátási tanúsítványokkal, a megújuló energiaforrások bővítésével és a körforgásos gazdasággal”, hozzátéve, hogy „tovább akarja fejleszteni” a Green Deal-t – von der Leyen nagy klímatörvénycsomagját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!