A közúti fuvarozóknak kedvező módosításokra készül az Pénzügyi Felügyeleti Hatóság az RCA piacán

2024. január 18. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

A közúti fuvarozók kéréseiből kiindulva több módosítást is fontolóra vesz a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) piacán – tájékoztatott csütörtökön az intézmény.

A közlemény szerint ezek között szerepel az RCA-szerződés hatályának felfüggesztése arra az időszakra, amíg a járművet nem használja a tulajdonosa, és a szerződés érvényességének meghosszabbítása a felfüggesztés időtartamával.

Emellett az ASF lehetővé tenné a részletfizetést a természetes és a jogi személyek számára egyaránt, illetve felülvizsgálná a 12 hónapnál rövidebb időtartamra kötött RCA-szerződések árát azért, hogy ne legyenek nagy különbségek az éves és a féléves szerződések között.

Az ASF közleménye szerint az elmúlt napokban a hatóság egyeztetett a közúti fuvarozók és a biztosítótársaság képviselőivel is, és az egyeztetéseket a következő időszakban folytatják.

A tárgyalásokon elhangzott, hogy a Romániai Gépjármű-biztosítók Irodájának (BAAR) megoldásokat kell találnia a magas kockázatú biztosítottak jogállására.

A Romániai Fuvarozók Szövetségének (COTAR) elnöke, Vasile Ştefănescu csütörtökön az Agerpresnek elmondta: a szerda esti tárgyalásokon abban állapodtak meg az ASF vezetőségével, hogy a 16 tonna feletti járművek RCA-szerződéseit a 132/2017. számú törvénynek megfelelő referenciaáron kötik meg, ugyanakkor törvénymódosítással lehetővé teszik a biztosítás felfüggesztését a jármű használaton kívül helyezésének idejére.

Hozzátette, hogy a következő napokban folytatják a tárgyalásokat a tehergépjárművek további kategóriáinak RCA-szerződéséről.

A tehergépkocsikon a határátkelőhelyeken a végzett ellenőrzés eljárása is módosul

Csütörtöki ülésén a kormány jóváhagyja a határátkelőhelyeken a tehergépkocsikon végzett tömeg- és méretellenőrzés eljárásának módosítását, hogy a kamionok súlyának túllépésére vonatkozó, az európai jogszabályok szerint alkalmazott toleranciaküszöbök Romániában is megengedettek legyenek – jelentette be a miniszterelnök.

„Az Európában elfogadott toleranciaküszöbök nálunk is érvényesek lesznek!” – mondta Marcel Ciolacu a kormányülés elején a szállításügyhöz kötődő tervezetekkel kapcsolatban, amelyekről a fuvarozók képviselőivel egyeztetett a kabinet.

A miniszterelnök szerint a kormány jóváhagyja továbbá a belföldi fuvarozás szállítási szerződéseinek megkötésére és teljesítésére vonatkozó rendelkezéseknek a nemzetközi szabályokkal való összehangolását.

Ezenkívül a személy- és áruszállító járművek vezetőinek szakmai képesítésére, vizsgáztatására vonatkozóan is egyértelműbb rendelkezéseket hagy jóvá a kabinet.

Ciolacu azt is hangsúlyozta, hogy amint a gazdákkal és a fuvarozókkal egyeztetettek alapján elkészülnek a további jogszabálytervezetek, a kormány haladéktalanul jóváhagyja azokat.

A gazdákat támogató intézkedéseket el elfogadtak

A tüntetések egy másik hozadéka, hogy a mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket fogad el csütörtöki ülésén a kormány.

Marcel Ciolacu emlékeztetett, hogy a kormány képviselői egyeztetést folytattak az utcára vonult mezőgazdasági termelőkkel és a nagy gazdaszervezetek képviselőivel is, és jogosnak tartják a követeléseiket.

„Ígéretet tettünk arra, hogy megoldjuk a problémáikat. Betartjuk a szavunkat” – fogalmazott.

Hozzátette, egyebek mellett jóváhagyja a kormány a 2022. őszi vetésű növények után a növénytermesztőknek megítélt hektáronként 100 eurós támogatást. Becsléseik szerint mintegy 162 ezer kedvezményezettje lesz az intézkedésnek, amely csaknem 250 millió euróval terheli meg a költségvetést.

Egy másik döntéssel egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, és törvénybe foglalják, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál.

Emellett első olvasatban tárgyalja a kabinet azt a jogszabályjavaslatot, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását a 2023-ban aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

A kormány támogatja az intézkedést, és együttműködnek a Román Nemzeti Bankkal, a pénzintézetekkel, valamint a Versenytanáccsal a kezdeményezés minél jobb kivitelezése érdekében – mondta Marcel Ciolacu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!