Elzárták a Csanálos-Vállaj határátkelőt a tiltakozó román gazdák, az ukrán határon is korlátozták a forgalmat

2024. január 17. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltorlaszolták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét szerdán a napok óta tiltakozó román gazdák, de több romániai helyszínen is voltak forgalomkorlátozó megmozdulások.

Radu Roca Szatmár megyei prefektus a helyszínen tárgyalt a tüntetőkkel. Miután ígéretet tett arra, hogy továbbítja követeléseiket a mezőgazdasági miniszternek, a gazdák elvitték munkagépeiket a helyszínről.

Szerda reggel a román-ukrán határon, a Suceava megyei Siret határátkelőnél mintegy 20 kilométeres volt a kamionsor, miután a tüntető gazdák eltorlaszolták az utat, tájékoztatta korábban az Agerprest Ovidiu Mugurel Laicu, a iaşi-i regionális út- és hídügyi igazgatóság igazgatója. Az gazdák hétfő óta három sávot elfoglalnak a Siret város és a határátkelő közötti négysávos útból.

Az ukrán határ irányába tartó kamionok 10-esével haladhattak tovább, közölte megyei csendőrfelügyelőség. Közleményük szerint szerda reggel 52 traktor, hat kamion, 15 személygépkocsi és mintegy 100 ember vett részt a tüntetésen.

A gazdák tiltakozó akciója miatt szerdán az Ilfov megyei Afumaţi községnél is korlátozták a forgalmat, számolt be a G4media.

Bár hétfőn megállapodás született Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között utóbbiak 13 követeléséről, és a gazdaszervezetek bejelentették, hogy befejezik a tüntetést, a közutakon tiltakozó mezőgazdasági termelők kedden újabb igényekkel álltak elő, írta az Agerpres. Többek között azt kérték, hogy az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását a hektáronkénti 100 euróról 250 euróra emelje a kormány, és törölje el a gázolaj jövedéki adóját.

Az újabb követelésekről Florin Barbu a sajtónak kijelentette: a Bukarest bejáratánál, Afumaţinál tüntető mezőgazdasági termelőket nem gazdáknak, hanem „uszítóknak és tiltakozóknak” tartja. Azt üzente nekik: térjenek haza, mert a minisztérium minden szükséges forrást biztosított ahhoz, hogy 2024-ben Románia mezőgazdasága jól teljesítsen. Hozzátette, hogy a tüntetők követelései „aberrációk”.

Barbu elmondta, hogy tiszteletben fogja tartani a Bukarest bejáratainál tiltakozó gazdákkal tartott korábbi tárgyalásainak jegyzőkönyvébe foglaltakat, az újabb követeléseik teljesítésére azonban nem hajlandó. „A mezőgazdasági minisztérium többet nem tárgyal velük. A tárgyalásokat lezártuk” – szögezte le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!